Economie

Kernenergie gaandeweg populair in Zweden

STOCKHOLM – Ooit was het de bedoeling van Zweden dat de laatste kernreactor in 2010 werd stilgelegd. Maar nee. Een kleine meerderheid van het Zweedse parlement sprak zich deze week uit voor nieuwe kerncentrales. Een politieke mijlpaal.

Van onze correspondent
18 June 2010 23:16Gewijzigd op 14 November 2020 10:57
Kerncentrale ten noorden van Stockholm. Foto EPA
Kerncentrale ten noorden van Stockholm. Foto EPA

Dat het beleid zo drastisch is omgegooid, houdt niet alleen verband met het feit dat de sociaaldemocratische regering vier jaar geleden plaatsmaakte voor een combinatie van conservatieven, liberalen en christendemocraten. Ook de klimaatdiscussie en de daaruit voortgevloeide CO2-emissiedoelstellingen speelden een forse rol.

Kernenergie werd mede daardoor een stuk populairder bij de bevolking. Kerncentrales veroorzaken hoe dan ook geen CO2-emissie en er kan flexibeler worden geproduceerd dan bij andere vormen van emissievrije energie, zoals windkracht en solaire energie.

Ook de in Zweden belangrijke waterkracht is afhankelijk van wat zich afspeelt in de natuur, in casu van de hoeveelheid neerslag.

Brancheorganisatie Svensk Energi juicht het parlementsbesluit tegen deze achtergrond toe: „Met de huidige stand van de techniek is het moeilijk een ontwikkeling te zien waarin niet alle kooldioxideneutrale alternatieven mee worden genomen.”

De vernieuwde inzet van Zweden op nucleaire energie is niet alleen van belang voor de binnenlandse bevoorradingsveiligheid. De EU streeft naar een volledige integratie van de elektriciteitsmarkt met behulp van de verdere uitbouw van de transmissiekabels over de diverse landsgrenzen heen. De Scandinavische stroommarkt is al een geïntegreerd geheel en is sinds enkele jaren via de kabel NorNed verbonden met de Nederlandse. De Noorse hoogspanningsnetbeheerder Statnett is een paar weken geleden begonnen met de voorbereiding van plannen voor een tweede kabel, NorNed 2.

Kernenergie heeft in Zweden op dit moment een aandeel van rond de 38 procent in de elektriciteitsproductie. Dat is wel eens meer geweest. Twee van de in totaal twaalf reactoren zijn echter in respectievelijk 1999 en 2005 definitief stilgelegd. Dat was nog het gevolg van het beleid om de kernenergie helemaal af te schaffen – dat stoelde op de uitslag van een referendum in 1980.

Omdat de reactoren nog maar net in bedrijf waren gesteld, wilden de Zweden met de stillegging wel enkele tientallen jaren wachten.

Onder de druk van de tegenstanders van kernenergie bloeide de discussie om meer haast te maken met de afwikkeling niettemin herhaaldelijk op. Dat kan weer gebeuren, want de oppositie heeft aangekondigd dat ze de nieuwe reactorenwet terug zal draaien als zij bij de komende verkiezingen in september de meerderheid haalt. De kans daarop is reëel.

Onder alle omstandigheden moeten de bestaande reactoren in de loop van de twintiger jaren van deze eeuw met pensioen en zal er iets moeten worden gedaan om de energieproductie op een aanvaardbaar peil te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer