roerei met...
Morgen Vaderdag! Er zijn mensen die dat maar niks vinden. Te commercieel en zo. Daar zit wat in, maar het heeft ook leuke kanten. Ik vind cadeautjes krijgen best een aangename bezigheid. En bij Moederdag bleek onze Jochum een bijzonder blijmoedig gever. Als eerstejaarsstudent aan de basisschool had hij een fraaie koekjestrommel gemaakt. Inclusief koekjes. Zou de juf er rekening mee houden dat ook vaders lekkere trek kennen? Ik wacht het rustig af, alles is goed.
’k Ben ook benieuwd naar de initiatieven van de oudste twee. Zij zijn op een leeftijd gekomen waarop je dat soort zaken zelf regelt. Mits je financiële toestand dat toelaat, dat spreekt. Er zijn natuurlijk veel meer zaken die de aandacht van je portemonnee vragen dan dat aardigheidje voor je vader. Soms heb je aan het einde van je geld wel eens een stuk week over. Begrijp ik goed. Soms is dat weken achtereen het geval. Dat snap ik ook; ik herken bepaalde trekjes. Volgens mijn moeder had ik dat ook: één gulden op zak, maar voor een tientje kooplust. Een generatie en een muntsoort later blijkt dat genetisch bepaald. Mijn devies: niets aan doen, het gaat vanzelf over.
Voor alle kids die veel van vader houden, maar eventjes te maken hebben met een begrotingstekort heb ik een vaderdagtip: een heerlijk vaderdagontbijtje. Sinaasappeltje persen, bakje koffie zetten, boterhammetje roosteren en… roerei maken! Roerei met gerookte zalm. Roerei met spek of met ham. Roerei met kaas. Of als pa niet van poespas houdt: roerei naturel. Wát je ook kiest: alle varianten worden opgediend met waardering, respect, maar ook vergeving en geduld, nog meer geduld en heel, heel veel liefde. Gooi heel het bord maar vol. Wedden dat-ie alles opeet?
Ingrediënten (voor 1 vader)
20 g boter
2 eieren
2 el koffiemelk
zout en peper
2 geroosterde boterhammen
Variaties mogelijk met:
2 plakjes ham (in reepjes gesneden) en/of
25 g oude kaas (geraspt) of
35 g gerookte zalm (klein gesneden) of
2 à 3 plakken spek (eerst licht uitbakken)
Bereiding
Breek de eieren in een schaal en klop ze los met melk, zout en peper. Smelt de boter in een koekenpan, voeg het eimengsel toe en verhit al roerend. Maak het gestolde ei steeds los van de bodem, zodat het nog vloeibare ei eronder loopt. Het roerei moet iets vochtig (glanzend) blijven.
Voor de variaties ham en/of kaas: doe ham en/of kaas gelijk met het ei in de pan. Variatie met zalm: meng de zalm op het allerlaatste moment door het gestolde ei. Variatie met spek: serveer het uitgebakken spek boven op het ei.
Serveer het roerei met geroosterd brood.
Reageren aan scribent? martin@refdag.nl