„N-VA sluit zich niet op in Vlaanderen”
STRAATSBURG (ANP) – De N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) was zondag de grote winnaar bij de parlementsverkiezingen in België. De voorvechters van een onafhankelijk Vlaanderen haalden zoveel zetels dat bij de kabinetsformatie niemand meer om hen heen kan.
In het buitenland wordt de partij vaak neergezet als een extreme rechts-nationalistische club, maar dat beeld is volkomen onterecht, zegt Frieda Brepoels, Europarlementariër van de N-VA. „Wij zijn juist pro-Europees. We sluiten ons niet op in Vlaanderen.”
Dat Brepoels in het Europarlement deel uit maakt van de fractie van de Groenen, waarin ook GroenLinks zit, duidt er al op dat haar partij niet zonder meer als rechts te bestempelen valt. „Als het gaat om onderwerpen als milieu, mensenrechten of sommige buitenlandse dossiers zijn we juist links”, betoogt Brepoels. Over sociaal-economische standpunten koestert ze dan weer centrum-rechtse standpunten, maar daarvoor bestaat binnen de groene fractie de ruimte.
De N-VA heeft als belangrijkste doel zo veel mogelijk zelfstandigheid voor Vlaanderen. „België is niet meer relevant als staatsstructuur”, aldus Brepoels. „De verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land zijn veel te groot. Op beleidsterreinen als arbeidsmarkt en pensioenen kun je niet langer één beleid voeren. De mentaliteit is ook heel anders. In Wallonië wil de bevolking een verzorgingsstaat die alles regelt. Vlamingen zijn harde werkers. Die willen niet blijven betalen voor de problemen van de Walen. Op dit moment gaat er jaarlijks 12 miljard euro van noord naar zuid.”
Volgens Brepoels kunnen Vlaanderen en Wallonië daarom beter aparte deelstaten worden in de EU. Zo lang dat nog niet mogelijk is, zouden ze binnen de Belgische staat zoveel mogelijk eigen bevoegdheden moeten hebben. „Bepaalde dingen kun je blijven samendoen. We gaan het Belgische leger natuurlijk niet splitsen.”
Brepoels vindt het helemaal geen raar idee dat Vlaanderen met zijn zes miljoen inwoners en Wallonië met 4 miljoen mensen aparte landjes gaan vormen. „Er zijn op dit moment zeker tien EU-lidstaten die kleiner zijn dan Vlaanderen.”
Zelf heeft Brepoels ook meegedaan aan de Belgische verkiezingen. In haar kiesdistrict haalde ze zelfs een recordaantal voorkeurstemmen. Toch heeft ze nog niet besloten of ze in het Belgische parlement plaatsneemt of dat ze Europarlementariër blijft. Deelnemen aan verkiezingen en dan niet zetelen als je verkozen wordt, is in België heel gewoon. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië.