Buitenland

EU opent onderhandelingen met IJsland

BRUSSEL (ANP) – De EU begint gesprekken met IJsland over toetreding tot de EU. Dat hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders donderdag beslist tijdens een topontmoeting in Brussel.

17 June 2010 14:30Gewijzigd op 14 November 2020 10:56
Foto ANP
Foto ANP

Hoe snel de onderhandelingen verlopen, hangt af van de snelheid waarmee IJsland aan alle voorwaarden voldoet.

Demissionair premier Balkenende heeft het besluit niet geblokkeerd, maar stelde naar eigen zeggen wel harde voorwaarden over het terugbetalen van 1,3 miljard euro die Nederland had voorgeschoten aan spaarders van de failliete IJslandse Icesave bank.

„Ik heb gezegd dat het essentieel is dat wij de onderhandelingen niet afsluiten als IJsland niet aan de verplichtingen heeft voldaan. Dat werd goed begrepen”, vertelde de premier na afloop. „Ik bedoel niet dat al het geld dan binnen moet zijn, maar dat er helderheid is over een afbetalingsregeling.”

Nederland dacht bij het vergoeden van de Nederlandse spaarders van de IJslandse bank een akkoord te hebben met de regering van IJsland over terugbetaling van het geld. Maar de inwoners van het land hebben dat verworpen in een referendum. „Nu is er een patstelling”, zei Balkenende. „Dat moet veranderen. We willen de garantie dat IJsland de afspraken nakomt.”

Een deel van de Tweede Kamer is tegen het beginnen van toetredingsonderhandelingen, zo bleek in een debat woensdag.

De Europese regeringsleiders hebben er vertrouwen in dat IJsland zich zal blijven inzetten om alle obstakels voor de aansluiting van IJsland uit de weg te ruimen. EU-president Herman Van Rompuy noemde het openen van de toetredingsgesprekken met IJsland een „heuglijk moment”.

Betrokkenen verwachten dat de onderhandelingen zich vooral zullen toespitsen op de regels voor visserij. Het land vangt erg veel vis en staat ook walvisvangst toe.

De toetreding van IJsland tot de EU valt mogelijk samen met die van Kroatië, of volgt kort erna. Het eiland wordt het 28e of 29e land van de Europese Unie.

Als IJsland lid wordt van de EU, wordt het met ruim 300.00 inwoners de kleinste lidstaat van de EU. Het zou recht krijgen op vijf zetels in het Europarlement en heeft bij EU-beraad net zoveel stemmen als Luxemburg en Malta. Bij besluiten van regeringsleiders van EU-landen zou IJsland vetorecht krijgen, net als andere landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer