Buitenland

Offshoreboorinspectie VS „compleet achterlijk”

WASHINGTON (ANP) – Het Amerikaanse agentschap dat moet toezien op offshoreolieboringen, voert het onderzoek naar de olieramp in de Golf van Mexico op een „compleet achterlijke” wijze uit. Dat is de boodschap van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken waar de Wall Street Journal de hand op wist te leggen, voordat die donderdagmiddag in Washington aan een parlementaire enquêtecommissie wordt voorgelegd.

17 June 2010 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 10:55

De Minerals Management Service (MMS), zoals de toezichthouder heet, ontbeert richtlijnen en heeft veel te weinig inspecteurs om de verrichtingen van oliemaatschappijen in de Golf te bewaken, aldus Mary L. Kendall. Zij is waarnemend inspecteur-generaal van Binnenlandse Zaken.

Kendall haalt in haar uitgelekte getuigenis documenten aan waarin gewag wordt gemaakt van omkoping van medewerkers van de MMS door oliemaatschappijen. Er zouden bovendien amoureuze affaires zijn gemeld tussen werknemers van het agentschap en vertegenwoordigers van de olie-industrie. Uit e-mails blijkt dat er op MMS-kantoren naar porno werd gekeken. Sommige werknemers hebben opgebiecht dat ze hun werk geregeld onder invloed van cocaïne of ”crystal meth” deden.

Kendall zou verder rapporteren dat de beloning van MMS-inpecteurs veel te laag is in vergelijking met wat olieconcerns willen betalen. Daardoor zijn er maar zestig inspecteurs om de vierduizend olieboorinstallaties in de Golf van Mexico te controleren. De spaarzame richtlijnen die de inspecteurs daarbij hanteren, „lijken behoorlijk verouderd”, aldus Kendall. Ze werden al in de jaren tachtig opgesteld.

De Amerikaanse regering heeft vooruitlopend op de bevindingen van Kendall dinsdag al aangekondigd de bezem door de MMS te halen. De senaat heeft wetsvoorstellen ingediend die inspecteurs verbiedt om binnen twee jaar na hun vertrek bij het agentschap voor de olie-industrie te werken of financiële belangen in ondernemingen uit de oliesector te hebben. „De grootste uitdaging ligt in het veranderen van de cultuur, zowel bij de MMS als in de industrie. Misschien is het tijd om ethische normen te stellen aan bedrijven die zaken doen met de overheid”, schrijft Kendall in haar verslag voor de enquêtecommissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer