Economie

DNB: Banken staan onder flinke druk

AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse bankensector blijft „onder flinke druk staan.” Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn woensdag gepubliceerd kwartaalbericht. Volgens de toezichthouder ontwikkelt het eigen vermogen van de banken ten opzichte van het balanstotaal zich minder gunstig in vergelijking met Europese grootbanken.

16 June 2010 14:20Gewijzigd op 14 November 2020 10:55
AMSTERDAM - De Nederlandse bankensector blijft „onder flinke druk staan”, schrijft De Nederlandsche Bank in zijn woensdag gepubliceerd kwartaalbericht. Foto ANP
AMSTERDAM - De Nederlandse bankensector blijft „onder flinke druk staan”, schrijft De Nederlandsche Bank in zijn woensdag gepubliceerd kwartaalbericht. Foto ANP

Banken kunnen hun eigen vermogen versterken door kapitaal op te halen in de markt. „Hoe langer banken hiermee wachten, des te meer concurrentie zij mogelijk zullen ondervinden van andere financiële instellingen”, stelt DNB. De banken moeten zich blijven inspannen om hun financieringspositie te verbeteren, bijvoorbeeld door minder dividend uit te keren of meer langlopende leningen aan te trekken. „De kwetsbare financiering van banken kan gevolgen hebben voor de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens”, aldus DNB.

De centrale bank wijst er ook op dat de dekkingsgraad van pensioenfondsen in het tweede kwartaal opnieuw onder druk is komen te staan, mede door gedaalde aandelenkoersen veroorzaakt door zorgen over de schuldencrisis in Europa. De dekkingsgraad geeft aan of het vermogen groot genoeg is om op termijn aan de verplichtingen te voldoen. „Door de recente marktontwikkelingen naar aanleiding van Griekenland zijn de reserves van pensioenfondsen opnieuw onder forse druk komen te staan”, aldus DNB.

Eind mei bedroeg de gemiddelde dekkingsgraad 98 procent, dus minder dan de vereiste 105 procent.

De blootstelling van de Nederlandse financiële instellingen op Griekenland bedraagt volgens DNB circa 118 miljard euro. Het gaat voornamelijk om Grieks staatspapier. Voor Portugal bedraagt deze blootstelling 13 miljard euro en voor Spanje circa 100 miljard euro. De totale blootstelling op de Zuid-Europese landen komt overeen met 3,9 procent van het balanstotaal van de financiële sector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer