Economie

Wereldwijde opleving agrarische sector

ROME (ANP/DPA) – Met de economische crisis nog vers in het geheugen gaat de agrarische sector wereldwijd een dynamische tijd tegemoet, waarin productie, consumptie en handel fors zullen toenemen. Terwijl enerzijds de economie wereldwijd weer aantrekt, zijn vooral de ontwikkelingslanden en jonge industrielanden debet aan de opleving.

15 June 2010 14:51Gewijzigd op 14 November 2020 10:54
ROME - ”Met de economische crisis nog vers in het geheugen gaat de agrarische sector wereldwijd een dynamische tijd tegemoet. Foto EPA
ROME - ”Met de economische crisis nog vers in het geheugen gaat de agrarische sector wereldwijd een dynamische tijd tegemoet. Foto EPA

Dat stellen de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport dat zij dinsdag in Rome presenteerden.

„De ontwikkelingslanden en jonge industriestaten komen sterker uit de recessie. Zij zijn de komende decennia belangrijke groeimarkten voor de agrarische sector”, meldt het rapport.

Brazilië heeft veruit de hardst groeiende agrarische sector. In 2019 zal de productie in het Zuid-Amerikaanse land met minstens 40 procent gegroeid zijn. Ook verwachten de OESO en de FAO een groei van ten minste 20 procent in China, India, Rusland en Oekraïne.

De internationale organisaties voorzien dat de prijzen voor graan en tarwe de komende tien jaar tussen 15 en 40 procent zullen stijgen ten opzichte van de gemiddelde prijs van de periode tussen 1997 en 2006. De prijs voor plantaardige olie komt naar verwachting meer dan 40 procent hoger te liggen.

Er wordt genoeg eten geproduceerd om de hele wereldbevolking te voeden, meldt het rapport. Maar onder meer door de economische crisis is het aantal mensen dat geen toegang heeft tot voldoende eten, toegenomen. Ongeveer 1 miljard mensen zijn op dit moment ondervoed.

Om dit probleem de wereld uit te helpen moet de productie van landbouwproducten nog verder omhoog, vinden de OESO en de FAO. Ook moeten er meer wetten komen die ervoor zorgen dat arme regio’s beter voorzien worden van voedingsmiddelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer