Somaliërs nog niet naar Griekenland
DEN HAAG – Demissionair Minister Hirsch Ballin van Justitie zal voorlopig geen Somalische asielzoekers naar Griekenland sturen. Dat heeft hij gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.
Het gaat om een ”bevriezingsmaatregel”, die geen enkel oordeel bevat over de inhoud van de verzoeken.
De minister volgt hiermee een beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) donderdag. Dat bepaalde dat voorlopig geen enkele Somaliër mag worden overgedragen aan Griekenland.
VluchtelingenWerk Nederland was daar al erg blij om en zag er een erkenning in van de slechte situatie voor asielzoekers in Griekenland, dat voor veel asielzoekers uit het Midden-Oosten en Azië het eerste Europese land is waar ze arriveren.
„Goed nieuws dat Somaliërs niet langer naar Griekenland worden teruggestuurd”, zegt directeur Igor Ivakic. „We roepen al jaren dat de situatie daar erg slecht is. Het is nu nog wachten op een inhoudelijke uitspraak van het hof.”
Het eerste Europese land waar asielzoekers voet aan wal zetten, is volgens de zogenoemde afspraken van Dublin verantwoordelijk voor het asielverzoek. Een ander Europees land kan de asielzoeker naar dat eerste land terugzenden. Als dat eerste land echter Griekenland is, lijken de asielzoekers daarvan de dupe.
Het EHRM heeft volgens Hirsch Ballin laten meewegen dat de veiligheidssituatie in Zuid- en Centraal-Somalië op het moment heel slecht is.
Verder nam het hof ook de vrees van asielzoekers mee om zonder nader onderzoek en beroepsmogelijkheden uit Griekenland te worden teruggestuurd naar Somalië.
Voor andere asielzoekers dan Somaliërs gaat de opschorting van terugzending naar Griekenland niet op, omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens speciaal naar de slechte situatie in hun land heeft verwezen.
Volgens de Dublinverordening, die regelt welke staat in Europa verantwoordelijk is voor behandeling van een asielverzoek, zou Nederland de Somaliërs wel direct hebben mogen terugsturen.
Het eerste Europese land waar asielzoekers voet aan wal zetten, is volgens de afspraken verantwoordelijk voor het asielverzoek. Als zij vervolgens doorreizen en in Nederland asiel aanvragen, mogen zij volgens deze afspraken onmiddellijk de deur worden gewezen.