Hof schrapt celstraf hoofdverdachte Clickfonds
Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag een streep gezet door de gevangenisstraf van vijftien maanden die de rechtbank had opgelegd aan Eddie Swaab. Swaab is een van de hoofdverdachten in de zogeheten Clickfonds-affaire, de grootste beursfraudezaak in de geschiedenis van Nederland.
Het hof legt de verdachte wel een boete op van 2 miljoen euro. Dat is bijna negen keer meer dan de rechtbank had opgelegd. De rechter had Swaab veroordeeld tot het betalen van 225.000 euro.
Verdachte was vermogensbeheerder in Zwitserland en stond aan het hoofd van een criminele organisatie die effectenhandelaren stelselmatig omkocht in ruil voor inlichtingen. Met die informatie kon hij winstgevende transacties verrichten. Swaab bestuurde zijn informele beleggingsclub gedurende een langere periode. Eerder was de rechtbank nog van mening dat het bestaan van een criminele organisatie niet kon worden bewezen.
Volgens het hof heeft de vermogensbeheerder ook de fiscus om de tuin geleid. Daarmee heeft hij de maatschappij benadeeld. „Een aanzienlijke duurzame vrijheidsstraf zou daarom op zijn plaats zijn geweest”, aldus het hof.
Gezien de gezondheidsproblemen van de verdachte heeft het hof een celstraf van een jaar voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. Ook hield het hof rekening met de schade die Swaab heeft geleden door een omstreden rechtshulpverzoek van het openbaar ministerie aan de Zwitserse autoriteiten, waarbij een verband is gelegd met drugshandel.
Een andere verdachte in de Clickfonds-zaak, H. van de K., was manager van een pensioenfonds. Hij ontving van de leden van de criminele organisatie steekpenningen. Het hof sprak vrijdag in dit geval van „ontoelaatbare belangenverstrengeling.” De verdachte heeft „ernstig inbreuk gepleegd op de integriteit, die in de effectenhandel voorop dient te staan”.
Van de K. kreeg een boete van 200.000 euro opgelegd plus een taakstraf van 240 uur met aftrek van twee uur per dag dat hij in voorarrest zat. Verder heeft hij een voorwaardelijke celstraf van vier maanden met een proeftijd van twee jaar gekregen. De advocaat-generaal had anderhalf jaar cel geëist.
Ook twee andere leden van de informele beleggingsclub, P. A. en R. P., kregen elk een taakstraf van 240 uur met aftrek van voorarrest. Het duo heeft tevens een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd gekregen. Voorts dienen zij een boete te betalen van respectievelijk 150.000 en 125.000 euro.
Vier ex-directeuren van het effectenhuis Leemhuis & Van Loon kregen boetes van elk 7500 euro wegens belastingontduiking. Tot het kwartet behoorde ook oud-beurscoryfee Han Vermeulen, die tevens aandeelhouder van het effectenkantoor was. „Door misbruik te maken van het Nederlandse belastingstelsel heeft hij zichzelf en anderen bevoordeeld ten koste van de gemeenschap. Ook heeft hij het vertrouwen geschaad dat de Belastingdienst in ondernemingen moet kunnen stellen”, oordeelde het hof.
Ook A. van der R., J. L. en P. van L. hebben zich schuldig gemaakt aan belastingontduiking, concludeerde het hof. Het effectenkantoor moet van het hof een boete van 25.000 euro betalen.
Met de uitspraken van het gerechtshof is ook de tweede ronde van de rechtszaken in de Clickfonds-affaire grotendeels voorbij. Vorige week zette de rechtbank al definitief een streep onder het dossier. Alleen de zaken van de twee andere hoofdverdachten, vermogensbeheer Dirk de Groot en de gerenommeerde effectenhandelaar Adri Strating, moeten nog in hoger beroep worden behandeld. Daarna buigt de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, zich in minimaal één geval over de zaak, die in 1997 is begonnen.