„SARS in China onder controle”
De Chinese overheid heeft vrijdag excuses aangeboden voor de „slechte coördinatie” bij de publieksvoorlichting over de besmettelijke longziekte SARS. Een onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat in de Chinese provincie Guangdong speurt naar de bron van de besmetting heeft vrijdag gezegd dat de epidemie daar onder controle is. Er worden nog wel nieuwe besmettingen gemeld, maar het aantal neemt sterk af.
In Singapore eiste de ziekte opnieuw een leven. Mogelijke nieuwe gevallen werden gemeld in Australië, Japan, de Verenigde Staten en Rusland. In totaal zijn 82 mensen aan de ziekte overleden: 46 in China, zeventien in Hongkong, zeven in Canada, zes in Singapore en twee in Thailand. Meer dan 2200 mensen in meer dan twaalf landen zijn vermoedelijk besmet geraakt.
De ziekte lijkt zijn oorsprong te hebben in China. Er is internationaal veel kritiek op de Chinese autoriteiten, die veel te traag zouden hebben gereageerd. Het hoofd van de Chinese dienst voor ziektebestrijding, Li Liming, gaf toe dat het publiek onvoldoende over de gevaren van SARS is voorgelicht door de slechte coördinatie tussen de gezondheidsdiensten en de massamedia.
Het WHO-team in Guangdong leek tevreden over de informatie en bewegingsvrijheid die het van de Chinese autoriteiten kreeg. „De WHO is geen politiemacht. We kunnen niet zo maar met de vuist op tafel slaan en ”doe dit, doe dat” eisen. Maar voor ons is er geen reden om te twijfelen aan de gegevens die we krijgen’, aldus woordvoerder Chris Powell.
De onderzoekers van de WHO blijven tot dinsdag in het zuiden van China om er te spreken met dokters en ziekenhuizen te bezoeken. Bijzondere belangstelling gaat uit naar een man uit het dorp Foshan, die de ziekte als eerste zou hebben opgelopen. De man heeft het virus vermoedelijk aan vier anderen doorgegeven, maar vreemd genoeg niet aan zijn eigen vier kinderen. De man heeft de ziekte overleefd en is in januari uit het ziekenhuis ontslagen.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep vrijdag al zijn niet-essentiële ambassadepersoneel en hun familieleden terug uit de Chinese hoofdstad Beijing en vijf consulaten in het land, uit voorzorg tegen SARS. De consulaten in de betreffende provincies blijven wel open. De Amerikaanse marine heeft besloten voorlopig geen havens aan te doen in Zuid-China en Hongkong, tenzij het om essentiële missies gaat, maakte een woordvoerder bekend.
In Singapore overleed vrijdag een vrouw aan SARS. In Australië werden drie kinderen die vorige weekeinde met hun ouders uit het Canadese Toronto waren aangekomen met mogelijke symptomen van SARS opgenomen in een ziekenhuis. Vrijdag waren de drie kinderen al een stuk opgeknapt. Het zou om een gewone griep kunnen gaan maar uit voorzorg werden alle maatregelen getroffen die SARS-besmetting tegengaan. In Japan werden drie mogelijke nieuwe gevallen gemeld, in de Verenigde Staten acht. Ook in Rusland werd voor het eerst iemand opgenomen wegens een mogelijke SARS-besmetting: een man die vrijdag uit Harbin in China in Vladivostok arriveerde en in quarantaine werd geplaatst,
Luchtvaartmaatschappijen schrapten 18 procent van hun vluchten van en naar Hongkong als gevolg van het negatieve reisadvies dat de WHO uitvaardigde. Twee kwalificatiewedstrijden voor het Olympisch voetbaltoernooi werden geschrapt en in het tennistoernooi om de Davis Cup kreeg Hongkong een overwinning cadeau omdat het team van Libanon niet durfde te komen.
In Thailand krijgt het toerisme harde klappen te verwerken als gevolg van de opkomst van SARS. In hotels werden tot 30 procent minder kamers geboekt in maart. Voor april wordt nog erger verwacht. Toch beschouwt men het als een probleem van korte duur omdat er in Thailand nog geen SARS-besmettingen bekend zijn.