Economie

EU werkt aan maatregelen tegen schuldencrisis

AMSTERDAM (ANP) – De Europese Unie buigt zich deze week over een breed pakket maatregelen om de schuldencrisis tegen te gaan. De Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn maandag alvast bijeengekomen in aanloop naar een belangrijke Europese top later deze week.

14 June 2010 19:09Gewijzigd op 14 November 2020 10:54
Merkel en Sarkozy zijn maandag alvast bijeen in aanloop naar een belangrijke EU-top. Foto EPA
Merkel en Sarkozy zijn maandag alvast bijeen in aanloop naar een belangrijke EU-top. Foto EPA

Donderdag komen de EU-leiders samen om te vergaderen over de crisis. Ze willen een eenduidig beleid bepalen om de crisis te bestrijden en herhaling te voorkomen. Ook op de G20-top later deze maand in Toronto zal de schuldencrisis hoog op de agenda staan.

De EU-landen moeten vooral meer discipline tonen om hun begrotingen op orde te krijgen. Het begrotingstekort van een lidstaat mag niet hoger uitvallen dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zoals de EU-regels voorschrijven. Anders kan automatisch een boete worden opgelegd. Ook kunnen EU-steungelden worden ontzegd.

Verder moet er een grotere focus komen op de schulden van lidstaten. De EU-regels schrijven voor dat de schuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp, maar in landen als Griekenland en Italië ligt de schuld ruim boven die norm. Landen die zich niet aan de norm houden, zouden sancties opgelegd kunnen krijgen.

De EU wil ook meer toezicht uitoefenen op de begrotingen van de lidstaten. Zo zouden ze hun begrotingsvoorstellen voor het volgende begrotingsjaar eerst naar Brussel moeten sturen ter goedkeuring. Daarnaast moeten de lidstaten nauwer samenwerken om hun financiële beleid beter op elkaar te laten aansluiten.

Frankrijk wil dat er een Europees orgaan wordt opgezet dat het economische beleid van de lidstaten coördineert. Ook moeten de euroleiders geregeld bijeenkomen om het beleid te harmoniseren. Duitsland en Groot-Brittannië zien echter weinig in dit voorstel.

Tevens liggen er plannen voor de eurolanden om gezamenlijk obligaties te gaan uitgeven via een Europees schuldenagentschap. Verder kan een Europees monetair fonds worden opgezet zoals het IMF om zwakke landen te helpen. De EU-landen besloten samen met het IMF 750 miljard euro opzij te zetten om eurolanden met financiële moeilijkheden te steunen.

Ook wordt gesproken van een Europese belasting op financiële transacties om speculatie tegen te gaan. Duitsland voerde eerder al een verbod in op bepaalde speculatieve transacties. Berlijn en Parijs willen dat dit verbod in heel Europa gaat gelden. Londen is tegen de belastingheffing en het verbod.

De EU wil daarnaast strenger toezicht op hedgefondsen. Zij moeten voortaan aan striktere regels voldoen om speculatie in te dammen. Hier is al een voorlopig akkoord over gesloten door de EU-landen.

De kredietbeoordelingsbureaus zijn eveneens in het vizier van de EU gekomen. Zij moeten voortaan beter aangeven waarop hun beoordelingen zijn gebaseerd. De EU-commissaris voor financiële hervormingen pleit tevens voor de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer