Politiek

Homostandpunt

Het homostandpunt blijft de ChristenUnie achtervolgen. Mogelijk heeft het ook een rol gespeeld bij de uitslag van vorige week. Net voor de verkiezingen laaide de discussie nog even hevig op omdat lijsttrekker Rouvoet in een interview had gezegd dat een homoseksuele kandidaat hoogstwaarschijnlijk niet op de CU-lijst terecht was gekomen als hij een vriend zou hebben. Toen daarover onrust ontstond, nam hij dit standpunt terug en zei hij dat het de verantwoordelijkheid van de selectiecommissie is om daarover beslissingen te nemen.

14 June 2010 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 10:53

In het Nederlands Dagblad van vandaag stelt Sander Chan dat de ChristenUnie nog een stap verder zou moeten gaan en homoseksuelen met een relatie moet accepteren. Chan is zelf homoseksueel en stapte in 2008 uit het afdelingsbestuur van de ChristenUnie Amsterdam. Hij bleef wel partijlid.

Wat Chan er in zijn ingezonden stuk niet bijvertelt, is dat hij bij de verkiezingen van vorige week heeft gestemd op nummer 18 van de GroenLinkslijst. Daar prijkt de naam van Ruard Ganzevoort, hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tot voor enkele jaren was Ganzevoort Nederlands gereformeerd predikant. Hij werd echter afgezet nadat hij was gescheiden van zijn vrouw en was gaan samenwonen met een vriend.

„Ik wens Ruard Ganzevoort, als christelijke representant binnen GroenLinks, veel suc­ces toe. Mijn stem op hem zal er niet toe leiden dat hij verkozen wordt, maar ik hoop dat mijn stem een positief signaal mag zijn, ook binnen GroenLinks, dat progressief en christelijk heel goed samengaan”, zo schrijft Chan op zijn weblog.

Het zal ook nog wel even duren voordat Chan, die afkomstig is uit China, weer ChristenUnie gaat stemmen: „De positie van homo’s binnen de partij is nog steeds niet volwaardig, er wordt vastgehouden aan het celibaat als eis, wat destructieve gevolgen kan hebben voor christelijke homo’s. Ook de rol van de partij in homo-emancipatie in religieuze kringen blijft onduidelijk; bespreekbaar maken is één ding, maar waartoe? Genezing? Ik wil daar een duidelijke uitspraak over van de partij. Totdat die er is, kan ik naar mijn beste geweten toch geen stem uitbrengen op de ChristenUnie.” Het is maar dat de partij het weet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer