Economie

„EU achter heffing banken”

BRUSSEL – De regeringsleiders van de EU-landen zetten hun schouders onder voorstellen voor een Europese belasting op banken om de kosten van de financiële crisis te betalen.

Redactie economie
14 June 2010 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 10:53
Foto EPA
Foto EPA

Dat bleek afgelopen weekeinde uit een uitgelekt ontwerp voor de conclusies van de EU-top van regeringsleiders donderdag in Brussel.

Als er geen wereldwijde heffing komt, zijn de EU-landen bereid om de taks door te zetten in de 27 landen van de Europese Unie.

Volgens de ontwerpconclusies voor de EU-top zeggen demissionair premier Balkenende en zijn collega’s dat ze „het eens zijn dat een heffing op financiële instellingen wordt ingevoerd om te garanderen dat ze bijdragen aan de kosten van crises.”

De leiders dragen hun ministers van Financiën en de Europese Commissie op om een rapport voor te bereiden voor de basis van zo’n heffing in oktober 2010, aldus het document dat inmiddels is goedgekeurd door de ambassadeurs van de EU-landen in Brussel.

De tekst zegt dat bekeken moet worden hoe de invoering de Europese banken geen nadeel kan opleveren vergeleken met hun concurrenten buiten de EU. Onzeker is nog of de banken de heffing moeten betalen over hun bezittingen of over hun winsten.

Discussie is er ook nog waar het geld naartoe moet. De Europese Commissie wil een fonds oprichten, maar Duitsland en Frankrijk willen de opbrengst in de schatkist steken.

Het idee voor de wereldwijde bankenheffing krijgt steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Europese leiders en de Verenigde Staten. Verzet komt er van enkele ontwikkelingslanden plus Canada en Australië, die vinden dat zij niet de rekening hoeven te betalen voor rotzooi die zij niet hebben gemaakt. Het onderwerp komt aan de orde bij de top van de G20 op 26 en 27 juni in Toronto, waar ’s werelds grootste economieën aan tafel zitten.

Vorige week lukte het tijdens een vergadering van de G20, de groep van meest toonaangevende economieën, nog niet om een akkoord te sluiten over de invoering van een bankenbelasting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer