Joods Historisch toont interviews over oorlog
AMSTERDAM (ANP) – Het Joods Historisch Museum in Amsterdam maakt de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog op een bijzondere manier toegankelijk. Bezoekers kunnen er voortaan kijken naar tweeduizend interviews met personen die de oorlog meemaakten. Ze kunnen ook in de opnames zoeken naar gesprekken over bepaalde onderwerpen of over bepaalde plaatsen.
Het project heet Tweeduizend getuigen vertellen en werd vrijdag gepresenteerd op een symposium in Amsterdam. Daar werden ook andere soortgelijke initiatieven getoond waarbij de zogeheten oral history (mondelinge geschiedenis) centraal staat. Dat houdt in dat personen die de oorlog meemaakten er zelf over vertellen.
De interviews in het Joods Historisch komen uit het archief van het Amerikaanse USC Shoah Foundation Institute. Dat bevat maar liefst 52.000 vraaggesprekken met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Die werden in jaren negentig op initiatief van filmregisseur Steven Spielberg opgenomen. Het museum in Amsterdam ontsluit nu de tweeduizend interviews met Nederlanders of mensen die een relatie met Nederland hebben.
De meeste gesprekken zijn met joodse overlevenden van de Holocaust. Daarnaast komen ook onder anderen politieke gevangenen, bevrijders en een homo aan het woord. De interviews duren vijfduizend uur in totaal.
Een ander project dat vrijdag werd gepresenteerd is een documentaire over troostmeisjes, jonge meisjes die tijdens de oorlog stelselmatig werden verkracht in kampen van de Japanse bezetter in Nederlands-Indië. De film komt in augustus op tv. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie maakt een reeks interviews met overlevenden en getuigen van de Jodenvervolging toegankelijk voor het publiek.
De vrijdag gepresenteerde projecten ontvingen subsidie in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Doel daarvan is belangrijk materiaal uit en over de Tweede Wereldoorlog te behouden en het gebruik ervan te stimuleren.
In het kader van Erfgoed van de Oorlog kregen niet alleen projecten over ‘oral history’ geld. Er ging ook naar subsidie naar iniatiatieven over bijvoorbeeld de gebeurtenissen in Nederlands-Indië tijdens de oorlog. Veel projecten zijn nog niet klaar.