gehaktkebab
Juist als ik een keer een vleesrecept wil doorgeven –de beloofde gehaktkebab bij de couscoussalade van de vorige keer– belandt er een ontmoedigend persbericht op mijn bord. Het gaat over het boek ”Meat the Truth”, een vervolg op de gelijknamige film die in 2008 in première ging. De nieuwe uitgave „beoogt (...) een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat over de consumptie van dierlijke eiwitten in relatie tot het klimaatprobleem.”
”Meat the Truth” wil laten zien dat de veehouderij wereldwijd meer broeikasgassen uitstoot dan alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen. In courgettes en gehaktkebabs gerekend: één vleesspies is stukken vervuilender dan een fiks aantal courgettes. Waarbij weer heel wat gradaties in vervuiling mogelijk zijn, afhankelijk van herkomst van gehakt en courgette.
Bent u milieubarbaar? Neem dan een courgette uit de kas en een driedubbele portie kebab van een kiloknaller rundergehakt (goede keus voor uw slag mensen: een koe moet beduidend meer eten dan een varken en stoot dus meer CO2 uit om een kilo vlees te kunnen leveren). Blijft u liever kleurloos? Dan past een Spaanse courgette uitstekend, plus een gangbare portie varkenskebab (algemeen maatschappelijk aanvaardbaar). Gaat u graag door het leven als bewuste eter? Kies voor een Hollandse buitencourgette –of een biologische Spaanse– en een bescheiden scharrelkipgehaktkebab (u bent hip). Durft u de truth te meaten? Ga dan voor een Hollandse, biologische hoogzomercourgette. Natuurlijk zónder vlees (pas op, u bereikt een grens: men kan u ecoterrorist noemen).
De laatste variant is in elk geval zeer welkom als je net het boek ”Meat the Truth” hebt gelezen. De lunch bij de presentatie van het boek is niet voor niets vegetarisch.
Ingrediënten
400 g rundergehakt
1 ui
2 teentjes knoflook, geperst
2 tl gemalen komijn (djinten)
2 tl gemalen koriander (ketoembar)
zout, olijfolie, versgemalen chilipeper
8 satéstokjes (geweekt in water) of metalen spiesen
Bereiding
Pel de ui. Snijd hem in stukken en pureer hem met de staafmixer. Of laat de ui heel en rasp hem heel fijn. Kneed het gehakt en voeg knoflook, ui, komijn, koriander en zout en chilipeper naar smaak toe. Verdeel het gehakt in acht stukken en vorm die rond de spiesen tot langwerpige worstjes.
Bestrijk deze worstjes met olijfolie. Verhit een grillpan en rooster de kebab in 10 minuten gaar. Op de barbecue kan ook.
Reageren aan scribent? marielle@refdag.nl