Cultuur & boeken

Documenten die de wereld veranderden

VN-organisatie UNESCO is vooral bekend van de Werelderfgoedlijst. Daarop staan de belangrijkste (natuur)monumenten van de wereld die volgens de VN beschermd moeten worden.

Redactie boeken
11 June 2010 13:20Gewijzigd op 14 November 2020 10:52

Sinds 1992 ontwikkelt UNESCO echter ook een collectie van de belangwekkendste documenten uit de hele wereld. Deze collectie heet ”Memory of the world”. Het gaat daarbij niet alleen om boeken, manuscripten, kaarten of partituren, maar ook om geluids- en filmfragmenten en zelfs wandtappijten. Ze hebben volgens UNESCO door hun politieke, economische, religieuze, culturele of historische belang de wereld veranderd. Op dit moment zijn 193 uitzonderlijke archieven en bibliotheken beschermd.

In ”Documenten die de wereld veranderden” wordt de UNESCO-collectie in woord en beeld beschreven. Aan de orde komen onder meer inscripties van het Fenicische alfabet, de slotakte van het Congres van Wenen dat in 1814-1815 werd gehouden, het mensenrechtenarchief in Chili, de Gutenbergbijbel (1454-1456) en het archief van de Deense filosoof Kierkegaard. Nederlandse documenten in het boek zijn de dagboeken van Anne Frank en de bibliotheek Ets Haïm van het Portugees-Joodse seminarie in Amsterdam.

Documenten die de wereld veranderden. Uitg. Lannoo, Tielt, 2010; ISBN 978 90 209 8860 4; 192 blz.; € 24,95.

Bijdragen van lezers voor deze rubriek zijn welkom op cultuur@refdag.nl. Vermeld de boekgegevens en motiveer in maximaal 200 woorden waarom u het boek voordraagt. Het boek mag niet ouder zijn dan 2 maanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer