Krimpen steggelt over zelfstandigheid
KRIMPEN AAN DEN IJSSEL – De gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel is ernstig verdeeld over de kansen voor het behoud van zelfstandigheid van de gemeente.
Dat bleek donderdagavond tijdens een matig bezochte bewonersbijeenkomst.
Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland willen een samenvoeging van vijf van de zes gemeenten in de Krimpenerwaard –Schoonhoven, Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk en Vlist– tot één gemeente. Genoemde gemeenten werken momenteel samen in het zogenaamde K5-verband.
In eerste instantie onderzochten GS de mogelijkheden van één grote Krimpenerwaardgemeente, inclusief Krimpen aan den IJssel, maar voor deze samenvoeging bleek onvoldoende draagvlak te zijn.
Een groot discussiepunt gedurende de avond bleek echter de kans op het behoud van zelfstandigheid voor Krimpen. Afgelopen jaar onderzochten de gemeenten Nederlek en Krimpen daarom de mogelijkheden van een zogenaamde K2-fusie. Beide gemeenten kozen uiteindelijk echter voor zelfstandigheid.
Bij het uitkomen van het herindelingsontwerp, begin april, benadrukte de provincie evenwel dat Krimpen aan den IJssel „kritisch moet blijven nadenken over de eigen bestuurlijke toekomst in stadsregionaal verband.”
Gisteravond uitten verschillende aanwezigen daarom de vrees voor een toekomstige fusie met buurgemeente Capelle aan den IJssel, waarmee Krimpen momenteel samenwerkt.
SGP-fractievoorzitter H. Ruissen was daar echter niet bang voor. „GS hebben nadrukkelijk aangegeven dat een fusie met Capelle pas aan de orde is als beide gemeenten daarvoor kiezen.”
Naast de SGP (4 zetels) scharen VVD (4), PvdA (3), ChristenUnie (2) en GroenLinks (1) zich achter het herindelingsontwerp. Ruissen noemde de keuze van GS „begrijpelijk. De K5-gemeenten werken op tal van terreinen samen. De vorming van één K5-gemeente is dan een logisch sluitstuk.” Voor de SGP’er woog onder meer het verschil tussen het verstedelijkte Krimpen en het agrarische karakter van de overige waardgemeenten zwaar. Verder noemde hij een K2-fusie, gezien het reeds uitgebrachte voorstel van GS, „een gepasseerd station.”
CDA-fractievoorzitter P. J. Moerland was het daar niet mee eens. Hij sprak namens de voorstanders van een fusie van de gemeenten Nederlek en Krimpen: CDA (2 zetels), Leefbaar Krimpen (3), D66 (1) en Stem van Krimpen (1).
De CDA’er wees erop dat gedeputeerde Van Engelshoven op 11 mei tijdens een informatiebijeenkomst in Lekkerkerk aangaf dat, als Nederlek en Krimpen alsnog voor fusie kiezen, GS hen hierin wellicht zullen volgen. Moerland noemde de druk om te komen tot grotere gemeenten een belangrijk argument voor een K2-fusie, naast de groeimogelijkheden die het voor het volgebouwde Krimpen zou bieden.
Tot slot gaf debatleider Steeghs aan dat burgers tot dinsdag een eigen zienswijze kunnen indienen bij de provincie. De zes betrokken gemeenten hebben tot 12 juli de tijd.