Buitenland

Hamas verwerpt versoepeling van blokkade door Israël

GAZA-STAD – De Hamas­regering zal niet toestaan dat een aantal levensmiddelen, waarvoor Israël woensdag toestemming gaf ze door te laten, de Gazastrook binnen worden gebracht zo lang Israël de blokkade van het gebied blijft volhouden. Dat zei Hamas donderdag.

Buitenlandredactie
11 June 2010 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 10:52
Foto EPA
Foto EPA

De minister van Economische Zaken van Hamas, Ziad al-Zaza, zei dat de fabrieken in Gaza deze producten, zoals sap, chips en fruitsalade, zelf kunnen maken als Israël maar toe zou staan dat grondstoffen worden ingevoerd.

„Gaza heeft geen sap, frisdrank en fruitsalade nodig. Gaza heeft grondstoffen nodig, cement en reserveonderdelen voor de fabrieken”, aldus Al-Zaza. „We hebben fabrieken waar frisdrank en sap kunnen worden gemaakt. Als de grenzen opengaan, kunnen de fabrieken in Gaza fruit­salade en chips exporteren naar de hele regio.”

Israël versoepelde woensdag de blokkade van de Gazastrook. Het land staat toe dat producten als sap, jam, specerijen, zoete en zoute versnaperingen, maar ook bijvoorbeeld scheerzeep naar Gaza worden doorgelaten. Er blijft wel een verbod gelden op de import van bouwmaterialen en industriële grondstoffen, waar Hamas bunkers van kan bouwen. De versoepeling van woensdag kon in de ogen van Israëls critici geen genade vinden.

Israël en Egypte hebben drie jaar geleden de grenzen met de Gazastrook hermetisch afgesloten, nadat Hamas in het gebied aan de macht kwam. Volgens Israël is dit nodig om te voorkomen dat Hamas een wapenarsenaal kan opbouwen. De blokkade van Gaza heeft Hamas echter nauwelijks verzwakt, terwijl de economie in het gebied er juist veel last van heeft.

Een van de landen die aandringen op verdere versoepeling is Turkije. Uit een donderdag gepubliceerde peiling van de Israëlische krant Yisrael Hayom blijkt dat het land echter niet veel krediet meer heeft onder de bevolking van Israël. Niet minder dan 78 procent van de bevolking ziet de voormalige moslimvriend nu als een vijandige natie.

In de jaren negentig kwamen de twee naties op militair en economisch gebied steeds nader tot elkaar. Ook werd Turkije een geliefde vakantiebestemming van Israëli’s.

Het Israëlische offensief op Gaza eind 2008 en de door Ankara aangehaalde banden met Teheran bekoelden de relatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer