„Campinghouders ineens miljonair”
Vakantie vieren wordt flink duurder voor de bezitters van een recreatiewoning of stacaravan. Of zelfs onmogelijk, omdat ze hun kampeerplaats dreigen kwijt te raken aan de grondeigenaar. „Als het waar is, sleep ik mijn caravan direct van de camping af.”
De Hoge Raad bepaalde vorige maand dat vakantiehuisjes en stacaravans onroerend goed zijn, waarover recreanten onroerendezaakbelasting (OZB) moeten betalen. En als ze geen opstalrecht hebben gevestigd op hun bezitting, valt het eigendom toe aan de verhuurder van de grond waarop hun caravan staat.
Tot voor kort was er niets aan de hand. De Waarderingskamer -een instantie die toezicht houdt op het OZB-beleid van gemeenten- had vastgesteld dat alle vakantieverblijven waarop geen opstalregeling is gevestigd, roerende goederen waren. „Dit was voor gemeenten een grijs gebied. Ze wisten niet wat roerend of onroerend was. Omdat er geen jurisprudentie was, hebben wij bepaald dat eigenaren van recreatiewoningen op gehuurde grond geen OZB hoefden te betalen”, zegt juridisch medewerker van de Waarderingskamer E. Monster.
De Hoge Raad heeft nu echter wel uitspraak gedaan. Het oordeel van het hoogste rechtscollege ontlokte forse kritiek. Volgens de ANWB opent deze beslissing voor gemeenten de mogelijkheid OZB te heffen op vakantiehuisjes en stacaravans. „De kosten voor de recreanten stijgen hierdoor, terwijl mensen er geen rekening mee hielden”, legt ANWB-woordvoerder M. van Tol uit. „De OZB is medebepalend voor de waterschapsbelasting en de rioolbelasting. De vakantiegangers moeten nu ook deze heffingen betalen.”
J. Schipper uit Goes, eigenaar van een stacaravan in het Overijsselse Ommen, is het niet eens met de gang van zaken. „Je wordt gewoon genomen. Het is niet goed en niet reëel.” Hij denkt er overigens nog niet aan zijn vakantieplek op te geven. „Zolang we er qua kosten nog uitkomen, blijven we er naartoe gaan.”
Volgens Van Tol zit er nog een neveneffect aan de uitspraak van de Hoge Raad. „Mensen kunnen nu volgens de wettelijke regels hun eigendom kwijtraken aan de grondeigenaar.”
Het dreigend verlies van zijn bezit klinkt Schipper onwelkom in de oren. „Het kan toch niet zo zijn dat je je caravan kwijtraakt? Als het toch waar is, sleep ik hem direct van de camping af.”
Het aspect van de eigendomsrechten zit juridisch ingewikkeld in elkaar. „Er zitten allerlei haken en ogen aan”, zegt M. van Tiggelen, manager communicatie van de vereniging van Recreatieondernemers Nederland (Recron). „De grondeigenaar wordt bezitter van de stacaravans op zijn terrein. De gasten kunnen hem op hun beurt echter aanklagen voor onrechtmatige verrijking.” Recron wil daarom „snel terug naar de oude situatie.”
Camping Schoolzicht in Aagtekerke telt vijftig stacaravans. Campinghouder P. de Visser is al door diverse mensen gefeliciteerd. „Je wordt een vermogend man, zeggen ze. Maar zo eenvoudig liggen de zaken niet, begreep ik uit een brief van Recron.” De Visser is overigens niet van plan zich te verrijken aan andermans bezittingen. „Ik heb de caravans niet betaald, dus ze zijn niet van mij.”
Hij is niet bang voor grote consequenties voor de recreanten, die hij, indien nodig, per brief zal informeren over de ontwikkelingen. „De gasten op Schoolzicht maken zich nog niet zenuwachtig. Ik ben ervan overtuigd dat er helemaal niets gebeurd. Het is een storm in een glas water.”
De Tweede Kamer zal met een aanpassing van de wet komen om deze situatie ongedaan te maken, verwacht De Visser. Ook ANWB-woordvoerder Van Tol denkt aan een oplossing uit Den Haag. „De wetgever heeft zich er nog niet over uitgesproken, maar hij kan het een onwenselijke situatie vinden.”
De grootste partij in de Tweede Kamer, het CDA, heeft namens de meeste andere politieke partijen een brief gestuurd naar de ministers van Landbouw, Financiën en Binnenlandse Zaken. Volgens CDA-kamerlid A. Schreier-Pierik „kan het niet zo zijn dat mensen nu met hun zuurverdiende geld OZB moeten betalen.”
Ze vindt de uitspraak van de Hoge Raad op het punt van de eigendomsrechten van vakantiehuisjes en stacaravans niet helder. „Een campinghouder is op papier nu ineens miljonair.”
Het staat gemeenten door de uitspraak van de rechter vrij om OZB te heffen op vakantiehuisjes en stacaravans. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft haar leden echter geadviseerd „voorlopig geen actie te ondernemen”, zegt VNG-woordvoerder H. Goulooze. „We wachten en hopen nu op een wetswijziging. De uitspraak brengt voor gemeenten een enorme klus met zich mee. Ruim 200.000 stacaravans moeten worden getaxeerd. Dat kost veel geld, terwijl de inkomsten tegenvallen. Het gaat slechts om 60 euro per object. Het is ons een lief ding waard als het niet doorgaat.”
Stacaravaneigenaar Schipper is het daar mee eens. „Ze moeten het gewoon niet doen.”