Binnenland

„Bezoek aan prostituee soms verslaving”

DEN HAAG – Een getrouwde man die wekelijks naar de kerk gaat en deelneemt aan het avondmaal bezoekt regelmatig prostituees. Roel de Wilde van Christelijke Hulp aan Prostituanten (CHAP) sprak hem tijdens een straatenquête onder bordeelbezoekers. „Ik was geschokt. Hoe is dit mogelijk?”

10 June 2010 08:44Gewijzigd op 14 November 2020 10:51
Een getrouwde man die wekelijks naar de kerk gaat en deelneemt aan het avondmaal bezoekt regelmatig prostituees. Roel de Wilde van Christelijke Hulp aan Prostituanten (CHAP) sprak hem tijdens een straatenquête onder bordeelbezoekers. „Ik was geschokt. Hoe
Een getrouwde man die wekelijks naar de kerk gaat en deelneemt aan het avondmaal bezoekt regelmatig prostituees. Roel de Wilde van Christelijke Hulp aan Prostituanten (CHAP) sprak hem tijdens een straatenquête onder bordeelbezoekers. „Ik was geschokt. Hoe

De Wilde is één dag per week werkzaam voor CHAP in zijn woonplaats Den Haag. De afgelopen jaren was hij actief in het straatwerk onder prostituanten en het pastoraal begeleiden van mannen die wilden breken met hun gewoonte publieke vrouwen te bezoeken. Nu de kleine organisatie CHAP een plek krijgt onder de paraplu van Tot Heil des Volks gaat hij zich toeleggen op voorlichting en preventie.

De Wilde begeleidde een onderzoek van twee CHE-studenten onder ruim 300 prostituanten in Den Haag, Amsterdam en Alkmaar. Vanavond heeft de presentatie van het rapport ”Prostituanten van Nederland in beeld gebracht” plaats.

Welke uitkomst van het onderzoek verraste u het meest?

„De jonge leeftijd waarop diverse mannen voor het eerst een prostituee bezochten. Ik heb een man begeleid die op zijn veertiende voor het eerst bij een prostituee kwam. Toen ik dat hoorde, kon ik het bijna niet geloven. Dit onderzoek toont aan dat hij niet de enige is. Ruim 9 procent was bij het eerste bordeelbezoek jonger dan 16 jaar; 35 procent tussen de 16 en 20 jaar.”

In de politieke en maatschappelijke discussie over prostitutie blijkt er nauwelijks aandacht te zijn voor bordeelbezoekers. Hoe verklaart u dat?

„Vrouwen worden –terecht– vaak als slachtoffer gezien, maar dat er ook sprake is van nood bij mannen die prostituees bezoeken, zit veel minder tussen de oren. Prostituanten praten er niet snel over als ze met een schuldcomplex kampen, gewetenswroeging hebben of door hun gedrag thuis in de problemen komen. Dat is een delicaat onderwerp. Daardoor is het moeilijk zicht te krijgen op de hulp die ze nodig hebben.”

Leidt het onderzoek tot een wijziging in de werkwijze van CHAP?

„We zullen nadrukkelijker inzetten op preventie en daarmee op jongere leeftijd beginnen. We gaven al voorlichting op scholen voor voortgezet onderwijs. Deze maand verzorgen we in het kader van een pilot voor het eerst workshops voor jongens in groep 8 van twee christelijke basisscholen in Den Haag.”

Stellen ouders het op prijs als hun kinderen hiermee al op zo’n jonge leeftijd worden geconfronteerd?

„Dat weet ik niet, maar de scholen die we benaderden zeiden meteen: Kom alsjeblieft je verhaal vertellen, want kinderen in groep 8 zijn op seksueel gebied al op allerlei manieren aan het experimenteren. Wij wijzen op de negatieve kanten van seks- en pornoverslaving en prostitueebezoek. Ook besteden we aandacht aan een thema als groepsdruk, omdat blijkt dat diverse jongens onder druk van anderen voor het eerst naar een prostituee gaan.”

Welk signaal wilt u op grond van het onderzoek richting de politiek afgeven?

„We willen de politiek ervan bewust maken dat het bezoeken van prostituees voor sommige mannen een verslaving is. Een deel van hen wil ermee stoppen, maar heeft de instrumenten daarvoor niet in handen. Met de nodige hulp kunnen ze misschien toch zover komen.

De kadernota prostitutiebeleid van de gemeente Den Haag besteedde geen aandacht aan prostituanten. Daar was niet aan gedacht. Nadat wij daarop hadden gewezen, werd dit aspect in het verdere overleg toch meegenomen. Hopelijk leidt dat uiteindelijk tot een beleid waarbij hulp aan prostituanten ook daadwerkelijk wordt ondersteund.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer