Oude jaargangen literaire tijdschriften digitaal
Meer dan 60 nog lopende literaire, culturele en wetenschappelijk tijdschriften gaan hun oude jaargangen digitaliseren. Dat gebeurt in samenwerking met de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).
Meer dan 60 nog lopende literaire, culturele en wetenschappelijk tijdschriften gaan hun oude jaargangen digitaliseren. Dat heeft de DNBL maandag bekendgemaakt.
Aan het project doen literaire tijdschriften als Tirade, Hollands Maandblad en De Revisor mee, maar ook algemeen culturele tijdschriften als De Gids, DW B en Ons Erfdeel, en wetenschappelijke tijdschriften als TNTL en Spiegel der Letteren.
De digitalisering is onderdeel van een nog omvangrijker project, waarbij uiteindelijk ten minste duizend oudere tijdschrifttitels digitaal worden gemaakt. Het gaat om een van de grootste literaire digitaliseringsoperaties in Nederland en Vlaanderen. Het deel met de lopende tijdschriften omvat bijna anderhalf miljoen pagina’s en wordt binnen drie jaar voltooid.
„De digitale tijdschriften in een behoefte voorzien”, stelt een woordvoerder van DNBL. „Dat bewijzen de verschillende jaargangen die nu al op de DBNL-site beschikbaar zijn; ze worden veelal honderden en niet zelden duizenden keren per maand geraadpleegd. Met als gevolg dat vergeten gedichten, verhalen, essays en artikelen weer gevonden worden en een tweede leven beginnen. Niemand overziet nu al welke schatten binnenkort digitaal gedolven kunnen worden, maar dat de opbrengst van culturele digitaliseringsprojecten als deze groot is, staat vast. Nog belangrijker is dat tijdschriften ontdekt worden door nieuwe lezers en daardoor aan vitaliteit winnen.”
Enkele cijfers:
DBNL digitaliseert ten minste 60 lopende tijdschriften: in totaal 1.400.000 pagina’s.
Daarnaast worden of zijn ruim 900 oudere tijdschriften gedigitaliseerd: in totaal zo’n 7.000.000 pagina’s.
Het aantal auteurs dat heeft bijgedragen: ten minste 50.000.
Gemiddelde vertraging voor online brengen oude jaargangen: 2 à 3 jaar.
Het oudste periodiek dat deelneemt is: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (verschijnt sinds 1766).
Meest omvangrijke deelnemende tijdschrift: De Gids, verschijnt sinds 1837, met een totale omvang van 300.000 pagina’s.
Jongste tijdschriften die deelnemen zijn ZL (verschijnt sinds 2001), Awater (2002) en Het Liegend Konijn (2003).
Verschillende tijdschriften zullen hun recente jaargangen zonder enige vertraging online brengen, zoals Lava, Gierik, Brakke Hond, De Zeventiende Eeuw, Tiecelijn en Queeste. Andere tijdschriften kiezen voor een vertraging van vijf jaar, zoals Tirade, Kort Verhaal en Vonk. Veruit de meeste tijdschriften zitten daar tussenin met een vertraging van 2 à 3 jaar.
Printing on demand
Verder hebben diverse tijdschriften (ongeveer 20 procent) laten weten graag te willen experimenteren met e-books en printing on demand. Daartegenover is het opvallend dat niet één van de deelnemende tijdschriften serieus overweegt om de papieren uitgave geheel te stoppen. Wel zal ongeveer een derde van de tijdschriften ertoe overgaan om een deel van de actuele inhoud alleen op internet raadpleegbaar te maken.