Nieuwe onrust door vrees voor oplaaien schuldencrisis
BRUSSEL – Vrees voor het oplaaien van de schuldencrisis in Europa leidt tot nieuwe onrust op de financiële markten. De aandelen en de euro staan weer onder druk.
De regering van Hongarije doet haar best om eerdere uitlatingen van haar kant dat er Griekse toestanden dreigen, te corrigeren. Topman Strauss-Kahn van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Luxemburgse premier Juncker, voorzitter van de eurogroep, benadrukten donderdag dat zij geen reden zien tot bezorgdheid. „Het enige probleem is dat Hongaarse politici te veel praten”, aldus laatstgenoemde.
Toch overheersen bij beleggers angst en nervositeit. In Amsterdam leverde de AEX-index donderdag 1,1 procent in. Wall Street verloor eveneens verder terrein, nadat de Dow-Jones vrijdag al beneden de 10.000 punten was gezakt. De euro kwam onder de 1,20 dollar terecht.
Eurocommissaris Rehn (Economische en Monetaire Zaken) sprak zijn verontrusting uit over de snelle waardedaling van de gemeenschappelijk valuta. In een artikel in een Franse krant waarschuwde hij dat meer turbulentie in het verschiet ligt als de EU-landen niet snel hun begrotingen op orde brengen.
Minister van Financiën De Jager, die in Luxemburg vergaderde met zijn collega’s uit het eurogebied, sloeg over de munt een andere toon aan. „De koers bevindt zich momenteel op het gemiddelde van de hele periode uit het bestaan van de euro. Hij ligt bovendien 50 procent boven het diepste punt ooit.”
De ministers bereikten definitieve overeenstemming over een noodpakket van 500 miljard euro om lidstaten te helpen die hun schulden niet langer kunnen betalen. Enkele weken terug riepen zij deze faciliteit al in het leven, maar de laatste details waren nog niet ingevuld.
Van het totaal komt 60 miljard voor rekening van de Europese Commissie. De overige 440 miljard wordt geleend op de kapitaalmarkt, waarbij de eurolanden garant staan. Het IMF draagt aanvullend 250 miljard bij. De Jager onderstreepte dat er tot dusver geen beroep is gedaan op het geld. Rehn stelt vast dat ondanks het gecreëerde vangnet de gevaren niet zijn geweken.
Commerciële banken hebben momenteel 350 miljard euro gestald bij de Europese Centrale Bank (ECB), zo maakte deze instelling gisteren bekend. Dat is een record. Het illustreert het aanhoudende gebrek aan onderling vertrouwen. Financiële bedrijven zijn terughoudend om hun overtollige kasmiddelen tegen een hogere rente dan zij ontvangen van de ECB aan elkaar uit te lenen.