Aandacht voor Nederlands-Indië tijdens de oorlog
Van de Jodenvervolging hebben vrijwel alle Nederlanders gehoord, maar van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië weten veel minder mensen af. Een aantal door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesubsidieerde projecten moet onder de aandacht brengen wat er tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog in het huidige Indonesië gebeurde. De eerste daarvan zijn gepresenteerd in Amsterdam.
Zo is er de ”Reisgids Indonesië. Oorlogsplekken 1942-1949”, bedoeld voor Nederlanders die naar Indonesië reizen en plekken willen bezoeken die verband houden met de Japanse bezetting of de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Daarbij valt te denken aan voormalige gevangenenkampen en erevelden.
Een ander project is de website indischekamparchieven.nl van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Die brengt de kampen in beeld die in de periode 1942-1948 in het huidige Indonesië hebben bestaan. De bezoeker kan per kamp zien waar het lag, hoeveel personen er gevangenzaten en hoeveel er omkwamen.
Verder heeft het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek de website indieinoorlog.nl ontwikkeld. Geïnteresseerden kunnen daarmee in de collectie van 24 instellingen zoeken naar teksten en foto’s. (ANP)