Ruim 30.000 bezoekers bij 36e EO-Jongerendag in Arnhems GelreDome
ARNHEM – „We leven hier in alle vrijheid. Maar hoe vrij ben je nu eigenlijk echt?” Met deze vraag leidde presentator Manuel Venderbos zaterdag het thema in van de 36e EO-Jongerendag, ”Freedom is here”. Ook dit jaar was stadion GelreDome in Arnhem uitverkocht.
Venderbos: „Je móét – op Hyves, en hoe meer vrienden, hoe beter. Je móét op Twitter. Je móét de juiste kleding dragen. En misschien is het in de kerk ook wel: Je móét dit, of je móét dat.
Maar”, houdt hij de meer dan 30.000 jongeren in het stadion voor, „weet je wat nu echte vrijheid is? Wat God, de allergrootste Ontwerper, zegt? Joh, lekker belangrijk allemaal. Daar kijk Ik helemaal niet naar. Of je nu een neger bent, of een homo, of een Chinees, Ik sta gewoon met beide handen voor je klaar.”
Vrijheid: het thema keert steeds terug, ook tijdens de samenzang en ”worship” onder leiding van Kees Kraayenoord. „I am free/ I am free to run/ I am free to dance/ I am free to live for You/ I am free/ Yes, I am free”, klinkt het. Want „Wie de Zoon heeft vrijgemaakt, is werkelijk vrij.”
Lizelotte van Dijk
Presentator Venderbos onthult een „klein geheimpje.” Dat de EO later dit jaar een nieuwe serie gaat uitzenden onder de titel ”(Gordon) zoekt God” was al bekend. Maar inmiddels is daar een tweede gast bij gekomen: Lizelotte van Dijk. De 29-jarige actrice presenteert onder andere programma’s voor SchoolTV en speelde mee in de film ”Het woeden der gehele wereld”, een verfilming van het gelijknamige boek van Maarten ’t Hart.
„Ik ben op zoek naar God”, zegt Van Dijk in een kort gesprekje met Venderbos. En ja, inderdaad, op deze EO-Jongerendag heeft ze ook al even gedanst voor God. „Wel raar, omdat ik Hem nog niet heb gevonden.” De actrice hoopt vandaag nog wel een paar jongeren te kunnen spreken. Hoe hebben zij God gevonden? Hoe ervaren zij Hem?
„Wie van jullie gelooft er in God?” vraagt Venderbos. Duizenden handen gaan de lucht in. Van Dijk toont zich optimistisch. „God is hier hip, als ik zo rondkijk.”
Op het middagprogramma staan behalve samenzang en concerten (door de bands Leeland en Newworldson) een toespraak door Tiemen Westerduin en, op het buitenterrein, een ”verkiezingsbattle”. ’s Avonds zijn er optredens door de bands Hawk Nelson en Hillsong United.
Lang niet overal leven mensen in vrijheid, kondigt Venderbos een actie voor Trans World Radio (TWR) aan. In de Arabische wereld kunnen velen slechts in het diepste geheim naar christelijke programma’s luisteren. TWR wil nu ook op jongeren gerichte programma’s gaan uitzenden. Venderbos: „Vijftig procent van de Arabische wereld is jonger dan 21 jaar. Zou het niet fantastisch zijn als ze via zo’n programma iets zouden horen over het geloof, of over homoseksualiteit?”
Onschuldige
Raak ik mijn vrijheid niet kwijt als ik ga geloven? Het tegendeel is waar, zegt Tiemen Westerduin, werkzaam bij hulporganisatie Compassion, in zijn toespraak naar aanleiding van Lukas 19:1-10. Zacheüs, de tollenaar – hij lijkt succesvol te zijn, vrij te zijn. Maar de mensen verachten hem, en elke keer raakt hem dat weer.
Daar komt Jezus echter, en Hij houdt stil voor de boom waarin Zacheüs zit. „Wat gaat Hij zeggen? De mensen denken: Nu gaat het gebeuren, nu zal hij een donderpreek krijgen.
Komt die donderpreek? Nee. Want voordat Zacheüs Jezus zocht, zocht Jezus Zacheüs al. Hoor maar wat Hij zegt: „Zacheüs.” Dat is zo bijzonder. Want Zacheüs betekent: Onschuldige.
En Jezus, de Vriend van hoeren en tollenaren, gaat nog verder. Hij gaat met hem mee naar zijn huis, zit met hem aan de tafel. En op een gegeven moment zegt die kwetsbare jongen, die tot nu toe op zijn tenen heeft gelopen: „De helft van wat ik heb, geef ik aan de armen, en het geld dat ik gestolen heb, geef ik vierdubbel weer.” Zacheüs, hij is vrij.”
Zo gaat het ook nu nog, zegt Westerduin. „Misschien ben je lelijk, klein, word je gepest of ga je ergens onder gebukt. Vandaag is er goed nieuws.
Misschien zeg je: Ik ben zo bang dat ik mijn vrijheid kwijtraak. Maar als Jezus in je hart komt, dan gaat Hij je, heel liefdevol, vanbinnen veranderen. Dan word je écht vrij.”
Westerduin: „Ik wil je uitnodigen te gaan staan als je zegt: Ja, dat is ook mijn verlangen. Zeg dan: „Ja, Jezus, U mag in mijn hart komen.” Niet omdat je buurman dat ook doet, maar voor jezelf.” Vele honderden jongeren gaan staan.
„Zullen we dan nu zingen?” „Ik ben zo dankbaar Heer/ voor wat U heeft gedaan/ En heel mijn hart aanbidt/ Uw heil’ge Naam.”