Spiraaltje plaatsen
Een spiraaltje is een van de middelen voor anticonceptie. Klopt het dat hierbij samensmelting van zaad- en eicel niet (altijd) wordt voorkomen, maar wel de innesteling van het ontstane embryo in de baarmoeder; dat er in feite dus sprake is van een soort miniabortus?
Om zwanger te raken dienen zaad- en eicel samen te komen en te versmelten. Middelen om zwangerschap te voorkomen, de contraceptiva, werken meestal door het verhinderen van de eisprong.
Het spiraaltje is een vorm van contraceptie: voorheen verhinderde het toen gebruikte koperspiraaltje de innesteling van de bevruchte eicel; er trad dan afstoting op, die inderdaad als miniabortus geduid kan worden.
Sinds enkele jaren bestaat de Mirenaspiraal, die gevuld is met het hormoon progesteron. Dit hormoon, dat ook voorkomt in de zogenaamde minipil, zorgt ervoor dat er geen eisprong ontstaat en dus geen bevruchting kan plaatshebben.
Bij dit spiraal treedt er dus geen afstoting op, en is er ook geen sprake van een miniabortus. Om deze reden wordt dit spiraal ook door pro-lifeartsen soms geplaatst. Andere artsen vragen zich af hoe vaak er daadwerkelijk eisprongremming optreedt. De fabrikant van dit spiraal wil hier geen uitspraak over doen. Of het een abortivum is, blijft dus een vraag.
J. Huisman, huisarts
Aan een voet heb ik (vrouw, 39 jaar) een hallux valgus. Het middenvoetsbeentje met stootkussentje steekt steeds verder uit. Schoenen passen moeilijk. Soms zit er een blaar onder de voet. Het overtollige eelt verwijder ik al geregeld. Wat raadt u mij aan?
De aandoening wordt ook wel bunion of knok genoemd. Er is een aantal bekende oorzaken: aangeboren, erfelijk, hyperbeweeglijk groteteengewricht en platvoeten en ook verkeerde schoenen.
Als er klachten zijn zoals boven beschreven, beginnen we met zool- en schoenaanpassing. Bij een verstijfd gewrichtje is een schoenaanpassing met vervroegde ‘afwikkeling’ een mogelijke uitkomst (het zogenaamde afwikkelbalkje).
Indien het conservatieve traject onvoldoende soelaas biedt en de pijn steeds hinderlijker wordt, kan worden gekozen voor een operatie. De operatie wordt ontraden bij mensen die aan topsport doen en heeft in ongeveer 80 procent van de gevallen het gewenste resultaat. Soms moeten patiënten na enkele jaren een nieuwe operatie ondergaan.
J. P. Peters, huisarts
Ik heb een heel slechte stoelgang (spastische darm) en gebruik al heel lang het middel Movicolon. Hoe lang mag je dit gebruiken? Krijg je bij langdurig gebruik hier soms ‘luie darmen’ van?
Het antwoord is: nee, daar krijg je geen luie darm van. Laxantia kun je in een aantal groepen indelen. Zo zijn er de contactlaxantia en volumevergroters en glijmiddelen, zoals een olie.
Bij de contactlaxantia treedt een soort chemische prikkel op van de darmwand en dat kan op den duur een luie darm veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn bisacodyl en alle producten die Senna bevatten. Dit komt onder meer voor in laxeerthee en kruiden als Wapiti. Langdurig gebruik van deze middelen is af te raden. Ook kan zwarte verkleuring van het darmslijmvlies ontstaan.
Andere laxantia zijn de macrogolen, zoals Movicolon. Deze verdunnen alleen de ontlasting en hebben geen invloed op de darmbeweeglijkheid. Deze middelen zijn veilig, ook bij langdurig gebruik.
Dr. D. J. Bac, maag-darm-leverarts
Sinds twee maanden gebruik ik het medicijn verapamil 240 mg. Al jaren slik ik simvastatine. Van deze combinatie krijg ik spierpijn. Vóór simvastatine kreeg ik pravastatinenatrium. Dat gaf ook spierpijn. Wat is wel goed?
Zowel simvastatine als verapamil kan inderdaad spierpijn veroorzaken. In overleg met uw huisarts of specialist zou u kunnen overwegen om, indien mogelijk, de dosering simvastatine te verlagen of de statine te vervangen door een ander soort cholesterolverlager.
Dr. C. A. den Uil, cardioloog i.o.