Bouterse en Brunswijk tekenen regeerakkoord
PARAMARIBO – De samenwerking tussen de Mega Combinatie onder leiding van Desi Bouterse en de A-Combinatie met als voorzitter Ronnie Brunswijk is donderdagmiddag officieel bezegeld. Bouterse zei dat „het een voorbeeld moet zijn voor Suriname en de wereld dat mensen die elkaar bestreden hebben, met elkaar kunnen samenwerken”.
Brunswijk had in 1986 de wapens opgenomen tegen het militaire bewind van Bouterse, die regeringsleider en legerleider was.
Bouterse zegt dat er „niets verkeerd is aan de samenwerking met Brunswijk.
Bouterse behaalde met zijn Mega Combinatie vermoedelijk 23 van de 51 zetels in het parlement bij de stembusgang van vorige week. Ex-rebellenleider Brunswijk sleepte met zijn A-Combinatie zeven zetels in de wacht. Om te kunnen regeren zijn minimaal 26 zetels nodig. Het Centraal Hoofdstembureau heeft mogelijk over een week de einduitslag van de verkiezingen.
In de aanloop naar de verkiezingen zocht Brunswijk nog nadrukkelijk toenadering tot het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan, maar die woorden blijken van weinig waarde te zijn geweest. Ook Bouterse stond niet te springen om te gaan samenwerken met Brunswijk, maar legt zich er nu bij neer. „Het volk heeft gekozen voor Brunswijk en al houden wij niet van elkaar, we moeten kunnen samenwerken”, zei Bouterse over het onwaarschijnlijke akkoord tussen de twee voormalige kemphanen.
Bouterse geldt net als Brunswijk als een uiterst omstreden figuur. In 1980 pleegde hij samen met vijftien andere sergeanten een staatsgreep. Bouterse groeide vervolgens uit tot de leider van het militaire bewind, dat op 8 en 9 december 1982 vijftien vermeende tegenstanders martelde en vermoordde. In 2007 begon het proces tegen Bouterse en 24 andere verdachten die een rol in de Decembermoorden zouden hebben gespeeld.
Brunswijk kreeg midden jaren tachtig de leiding over het Jungle Commando, dat de strijd aanbond met het toenmalige militaire regime. Een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van de junta werd het commando niet. Wel kregen de rebellen delen van het oosten van Suriname in handen. Bovendien bracht de guerrillabeweging de economie van het land grote schade toe door het opblazen van onder meer bruggen en hoogspanningskabels.
In 1987 kwam er een wapenstilstand en een burgerregering, en vijf jaar later volgde een formeel vredesakkoord. In de jaren daarna haalde Brunswijk geregeld het nieuws wegens incidenten en omstreden activiteiten. Ook Bouterse bleef op politiek gebied en als ondernemer een belangrijke rol spelen. Daarnaast ontplooide hij lucratieve activiteiten in de cokehandel. Zowel Bouterse als Brunswijk is in Nederland bij verstek veroordeeld voor betrokkenheid bij drugshandel.
Bouterse is inmiddels alweer jarenlang het boegbeeld van de Nationale Democratische Partij (NDP), de grootste groep binnen de Mega Combinatie. Brunswijk is voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), die deel uitmaakt van de A-Combinatie.
Dinsdag liet Bouterse weten dat hij namens de Mega Combinatie kandidaat wil zijn voor de presidentsverkiezing die vermoedelijk eind juni plaatsheeft. Een zege kan hem nauwelijks ontgaan.