„CU Staphorst heeft zichzelf buitenspel gezet”
STAPHORST – Harde woorden en een spervuur aan interrupties kenmerkten dinsdag de wijze waarop de ChristenUnie haar ongenoegen uitte over het formatieproces in Staphorst.
Vooral de informateur, SGP- senator G. van den Berg, moest het dinsdagavond in een afgeladen gemeentehuis ontgelden. Waarom koerste hij aan op besprekingen tussen SGP, CDA en Gemeentebelangen, terwijl de partij die het dichtst bij de SGP ligt de CU is? CU-voorman H. Koobs: „Van den Berg is beter in het maken van breuken dan in het optellen van sommen.”
Volgens Koobs heeft Van den Berg bewust aangestuurd op een college waarvan de CU geen deel uitmaakt. „Als Gemeentebelangen niet in het college zou gaan, zou Van den Berg de PvdA benaderd hebben. Dat betekent dat wij op de laatste plaats stonden.”
Van den Berg pareerde de aanval door te stellen dat Staphorst gebaat is bij „respect en vertrouwen.” En juist dat stukje respect en fatsoen had hij bij de CU gemist. Hij doelde daarmee onder andere op de rol van CU-wethouder Hutten, die in zijn hoedanigheid als verkozen raadslid onderhandelde over een nieuw te vormen coalitie. Van den Berg: „Ik was daar verbaasd over. In een duaal systeem levert dat problemen op. Zolang het nieuwe college nog niet geïnstalleerd is, zit Hutten daar als wethouder en niet als raadslid.”
Heet hangijzer was dinsdagavond de status van het gesprek van de CU met de informateur. Van den Berg heeft alle gesprekken omtrent de coalitievorming gebundeld en aangeboden aan alle fracties, maar het gespreksverslag met de CU ontbrak in die bundel. Dat verslag is buiten beschouwing gelaten, omdat de CU bezwaar maakte tegen een bepaalde passage. Dinsdagavond wilde de CU het originele gesprekverslag vrijgeven, mits Van den Berg het gesprekverslag van het nieuwe college met de burgemeester en de griffier openbaar zou maken. Maar voor de senator was deze optie niet bespreekbaar.
In een reactie stelde SGP-fractievoorzitter K. Slager dat de CU zichzelf buitenspel gezet heeft. „De SGP heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt dat ze het liefst verder wilde met CU en CDA. Alleen wilde de CU alle opties openhouden en zich niet vastleggen.” Maar na gesprekken met de informateur bleek, aldus Slager, dat de chemie tussen de SGP, CU en CDA afgenomen was. Volgens Slager was er in toenemende mate sprake van „spanningen.”
Behalve kritiek op het formatieproces waren oppositiepartijen PvdA en CU kritisch op het coalitieakkoord ”Naar een ondernemend Staphorst.” PvdA-leider J. Hoekstra: „Het akkoord lijkt het meest op een ondernemingsplan. Er komt geen burger aan te pas. Jammer.” De sociaaldemocraat riep de CU op om „op constructieve wijze oppositie te voeren.”
Ook de CU was niet te spreken over het coalitieakkoord. Koobs verweet de staatkundig gereformeerden „hun principiële wortels in te ruilen door met een liberale partij in zee te gaan.” Koobs citeerde uit de eerste pagina van het coalitieakkoord: „Wij bidden om wijsheid en gezondheid om dienstbaar te mogen zijn voor de gemeente Staphorst.” De CU-voorman noemde deze frase een „beschaming voor de christelijke politiek”, vanwege het ontbreken van de Naam van God. Koobs opmerking schoot bij Gemeentebelangen in het verkeerde keelgat. Raadslid A. Hekman verklaarde ook christen te zijn en voelde zich door Koobs in zijn christen-zijn tekortgedaan.
Aan het einde van de vergadering werden nieuwe wethouders geïnstalleerd. De huidige wethouders K. Brand (CDA) en S. de Jong (SGP) keerden terug. CU-wethouder H. Hutten moest plaatsmaken voor J. Talen (Gemeentebelangen).