Troepen VS bevrijden krijgsgevangene
De 19-jarige soldate J. Lynch, die dinsdag door Amerikanen uit een Iraaks ziekenhuis werd bevrijd, is in de afgelopen nacht aangekomen op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland. Ze is vandaar overgebracht naar een militair hospitaal in Landstuhl.
Amerikaanse commando’s redden Lynch dinsdag uit een Iraaks ziekenhuis. De militairen waren door de CIA getipt dat ze zich daar bevond. Om het Saddam-ziekenhuis in Nasiriyah te bereiken, moesten ze zich achter de Iraakse linies begeven, hebben woordvoerders bij het Centrale Commando in Qatar vrijdag bekendgemaakt.
Bij het binnengaan en verlaten van het ziekenhuis werden schoten gewisseld, zei woordvoerder Brooks, maar de commando’s leden geen verliezen. Het ziekenhuis werd woensdagmorgen vroeg door de mariniers ingenomen.
Bij hun aankomst op het terrein kwamen patiënten en medisch personeel met de handen omhoog naar buiten. De meesten mochten vertrekken of voor verdere behandelingen terug naar het ziekenhuis.
De gewonde Lynch is na haar bevrijding eerst naar een Amerikaans veldhospitaal gebracht. Op een infrarood-film van de reddingsactie die woensdag aan journalisten werd getoond, was te zien dat ze op een brancard uit een helikopter werd getild. De soldate heeft schotwonden opgelopen en heeft meerdere gebroken ledematen.
Een Iraakse apotheker die in het Saddam-ziekenhuis werkt, vertelde het Britse televisiestation Sky dat hij Lynch had behandeld voor verwondingen aan haar benen, maar dat ze verder gezond was. Hij zei dat hij haar elke dag had zien huilen omdat ze naar huis wilde. De afgelopen nacht is Lynch naar Duitsland gebracht. Ze wordt daar behandeld in het Amerikaanse militaire hospitaal in Landstuhl.
Lynch behoorde tot een bevoorradingskonvooi dat op 23 maart in Iraakse handen viel. Behalve de 19-jarige soldate 1e klas verdwenen nog twaalf leden van het konvooi. Vijf werden getoond op de Iraakse televisie en zijn officieel aangemerkt als krijgsgevangenen.
Tijdens de commando-operatie werden ook elf dode lichamen meegenomen. Twee ervan lagen in het mortuarium van het ziekenhuis, de andere op een nabijgelegen begraafplaats, waar de commando’s heen werden geleid door iemand die ze gevangen hadden genomen. Er is reden om aan te nemen dat onder de doden Amerikanen zijn, maar hun identiteit moet nog worden vastgesteld. Het is dan ook niet bekend of er leden van het konvooi van Lynch bij zijn.
In Palestine, het dorp in West Virginia waar Lynch vandaan komt, kon de vreugde niet op toen dinsdag het bericht kwam dat ze was gered. „Ik dacht eerst dat het een 1-aprilgrap was”, zei haar vader. De familie heeft gezegd dat Lynch lerares wil worden en vanwege de opleidingskansen in het leger is gegaan. In Palestine is 15 procent van de bewoners werkloos.