Economie

Oorlog drukt groei wereldeconomie

De oorlog tegen Irak scheelt de wereldeconomie dit jaar minstens 0,5 procentpunt groei.

DPA/AFP
3 April 2003 08:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

De bank gaat ervan uit dat de groei uitkomt op 2,3 procent in plaats van de eerder geraamde 2,5 procent. Positief vallen renteverlagingen uit. Bovendien groeien de ontwikkelingslanden economisch gezien harder dan tot nu toe werd aangenomen.

Dit heeft Philip Suttle, econoom van de Wereldbank, woensdag gezegd. De landen van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, zullen dit jaar 1,8 procent groeien en derhalve achterblijven bij de wereldeconomie. Voor de landen van de eurozone houdt de Wereldbank het op 1,4 procent.

Voor 2004 is de Wereldbank wat optimistischer, met voor de OESO een groeipercentage van 2,8 en voor de eurozone een percentage van 2,6. De ontwikkelingslanden komen dan uit op een groei van 4,7 procent na 4 procent in dit jaar.

De ontwikkelingslanden krijgen op het ogenblik in het algemeen meer geld binnen uit directe investeringen van het buitenland en uit overmakingen van werknemers in het buitenland dan uit leningen. Ze betaalden vorig jaar zelfs meer terug dan ze ontvingen. De Wereldbank becijfert de uitgaande geldstroom op 9 miljard dollar netto.

De kredietstroom richting arme landen is de afgelopen twee jaar hard achteruitgegaan, onder meer als gevolg van de sterke daling van de aandelenkoersen in de rijke landen. Wereldbank-econoom Suttle vindt dat positief, omdat het afnemen van de vrijgevigheid na pijnlijke aanpassingen een positief effect heeft gehad. „De kapitaalstromen zijn minder grillig geworden. Dat levert een bijdrage aan de groei en helpt de armen.”

De Wereldbank gaf verder nog groeiramingen voor de Verenigde Staten en Japan. De grootste economie ter wereld laat dit jaar een groei zien van 2,5 procent. Volgend jaar komt daar een vol procentpunt bovenop. Japan komt er bekaaid vanaf, met dit jaar 0,6 en volgend jaar 1,6 procent groei.

De ramingen van de Wereldbank zijn begin maart opgesteld. Ze zijn gebaseerd op „een snelle vermindering van de spanningen rond Irak” en op een olieprijs van 32 dollar in het eerste kwartaal, aflopend tot 22 dollar in het laatste kwartaal. Woensdag zat de olieprijs tegen de 29 dollar aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer