Binnenland

Onderzoek naar effect maaltijd op zorgvraag

DEN HAAG – De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laten onderzoek doen naar de effecten van goede voeding en een betere ambiance bij maaltijden in 
de gezondheidszorg.

Binnenlandredactie
28 May 2010 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 10:43
Minister Verburg. Foto ANP
Minister Verburg. Foto ANP

Zorginstelling BrabantZorg in Veghel werkt mee aan een onderzoek van Wageningen Universiteit. Camera’s gaan bijhouden hoeveel voedsel de bewoners van zorginstelling De Watersteeg binnenkrijgen.

De ministeries van Volksgezondheid en Landbouw zijn benieuwd welke effecten het heeft als alle onderdelen met geur-, kleur- en smaakstoffen van het menu wordt gehaald en er vooral smaakvolle biologische producten op tafel komen, die vervolgens in een goede sfeer met het personeel worden genuttigd.

In het onderzoek wordt ge­meten hoeveel eten cliënten binnenkrijgen en hoeveel zorg de cliënt vraagt. Ook de beleving van de maaltijden en het gebruik van dieetproducten worden onderzocht. De eerste resultaten van de proef worden in september verwacht.

Minister Verburg (Landbouw) verwacht veel van de proef, waarvoor ze zelf een jaar ge­leden de aanzet gaf. Bij de uitreiking van de Smaakprijs voor zorginstellingen die wat extra’s deden met voeding, vroeg ze zich af hoeveel pillen het zou schelen als er meer aandacht zou komen voor betere maaltijden.

Voor de minister is het onderzoek geslaagd als blijkt dat door de maaltijd belangrijker te maken, elders in de instelling kosten kunnen worden terugverdiend.

Zodra duidelijk wordt dat door de aanpak bijvoorbeeld minder dieetpillen nodig zijn, wil Verburg contact zoeken met de zorgverzekeraars. „Ze weten van dit onderzoek, maar als blijkt dat we resultaat boeken, zitten ze snel bij mij om de tafel en gaan we het concreet hebben over medefinanciering van een dergelijke aanpak bij de maal­tijden.”

Het bescheiden onderzoek in Noord-Brabant loopt vooruit 
op een langer durend vervolg­onderzoek ,waarbij ook de effecten op bijvoorbeeld bloeddruk en cholesterolgehalte worden bestudeerd.

Het eerste deel wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit en een bedrijf dat eet­concepten bedenkt voor zorg en onderwijs. Het kost 180.000 euro en wordt gefinancierd door het ministerie van LNV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer