Cito tolereert grove taal in luistertoets
ARNHEM – Cito ziet na een klacht over grof taalgebruik in de nieuwe entreetoets voor groep 7 geen aanleiding om de procedure van het samenstellen van nieuwe luisteropgaven te wijzigen, zo stelde de persvoorlichter van Cito donderdag.
De eerste luistertaak van de entreetoets bevatte grof taalgebruik, bemerkte Arie Geneuglijk, leraar aan de christelijke basisschool Eben-Haëzer in Lekkerkerk.
Diskjockey Giel Beelen gebruikte de naam van God daarin naar zijn mening enkele malen op ongepaste wijze. De tweede taak bevatte een fragment uit een boek van schrijver Roald Dahl, die op spottende wijze omging met de naam Heere.
De voorlichter van Cito betreurt de situatie, maar ziet geen aanleiding om de bestaande procedure te wijzigen. „De toetsen worden samengesteld door een toetsdeskundige en in dit geval vier leerkrachten uit het (bijzonder) basisonderwijs. Er zijn vier screeningsrondes, waarin ook gelovige mensen de toetsen beoordelen. In dit specifieke geval hebben ook deze mensen daar op dat moment geen aanstoot aan genomen.”
Cito zet in op een breed luisteraanbod met veel variatie, waarin zo veel mogelijk authentieke teksten ten gehore worden gebracht. „Cito heeft nooit de intentie om grof taalgebruik in toetsen op te nemen. We houden zeker rekening met gevoeligheden op dit gebied. We overwegen zorgvuldig of een taak geschikt is of niet.” De mogelijkheid om in teksten te schrappen bestaat, „als het de vloeiende lijn niet uit de tekst haalt”, aldus de voorlichtster.
Geneuglijk heeft ook contact opgenomen met de Bond tegen het vloeken. Theo Bor, directeur van de bond, geeft desgevraagd aan dat er een brief is geschreven aan het Cito. „Daarin verwoorden we dat we het een droevige zaak vinden dat Cito geen rekening houdt met de gevoelens van christenen.”
Ook wijst de Bond tegen het vloeken Cito erop dat 70 procent van de Nederlanders zich stoort aan grof taalgebruik. „Tenslotte heeft het onderwijs ook een voorbeeldfunctie, waarbij grof taalgebruik zeker niet past. We geven daarmee de leerkracht uit Lekkerkerk impliciet gelijk in zijn klacht.”