Jongerius hekelt bezuinigen
PARIJS – FNV-voorzitster Jongerius vindt het nog niet aan de orde om tientallen miljarden euro’s te bezuinigen, zoals de EU-landen nu de een na de ander aankondigen.
„Het is een drama als de EU-landen allemaal tegelijk gaan bezuinigen”, zei Jongerius donderdag.
„Er zijn toch veel economen die waarschuwen voor een dubbele dip in de economie”, stelde Jongerius. Na het voorzichtige herstel van de laatste maanden zou er dan een nieuwe dip volgen. Nederland besloot vorig jaar 35 miljard euro aan bezuinigingen voor te bereiden.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) adviseerde Nederland eerder deze week in zijn jaarrapport om in 2011 werk te maken van de bezuinigingen. Dat moet het begrotingstekort terugdringen. De organisatie raamde tevens een geringe economische groei en tegelijk een werkloosheid die eind 2011 oploopt naar bijna 5 procent.
„Ik maak me ernstig zorgen dat we niet de juiste discussie voeren”, zegt Jongerius. „Eigenlijk moeten we eerst bespreken hoe we kunnen voorkomen dat de economie opnieuw uit de rails vliegt. Het moet niet opnieuw kunnen gebeuren dat drie weken na de val van Lehmann Brothers in de VS de klanten orders afbestellen bij DSM en Corus. Als je wilt dat mensen aan het werk blijven, moeten banken de economie ondersteunen. Niet andersom.”
Jongerius wil daarom lessen trekken uit de kredietcrisis. „Het kan toch niet zo zijn dat we gewoon verdergaan met hetzelfde recept: een snufje lastenverlichting, beetje bezuinigen en de boel loopt weer?” De FNV-leidster vreest dat daardoor de gewone hardwerkende Nederlander de rekening moet betalen. „De tendens is nu te veel: business as usual.”
Jongerius wordt overigens niet somber van de OESO-voorspelling dat de lage Nederlandse werkloosheid ten einde loopt. „Ik houd me vast aan de gedachte dat het CPB, het CBS en de OESO de ramingen van de werkloosheid tot dusver steeds fout hadden. Gelukkig is de werkloosheid niet zo dramatisch hoog uitgepakt als verwacht. Vooral omdat zelfstandigen en flexwerkers minder uren maken. Daar zitten heel wat menselijke drama’s; je zal maar voor jezelf zijn begonnen als stukadoor en nu bijna geen opdrachten meer krijgen. Ik wil maar zeggen: er is meer aan de hand dan de werkloosheidscijfers doen vermoeden.”
Jongerius hekelde donderdag tijdens een OESO-debat ook het gebrekkige vakbondsrecht in de Verenigde Staten. „Amerikaanse vakbonden mogen niet zomaar in bedrijven actief zijn voor bijvoorbeeld loonoverleg. Tevoren moet een meerderheid van de werknemers daarmee instemmen. „Met advocatenbureaus proberen ondernemers om de bonden buiten de deur te houden en zo de loonkosten laag te houden”, aldus Jongerius.