Dorsten naar gerechtigheid
Het is een goede zaak dat er een herdruk is verschenen van werk van de christelijke rechtsgeleerde Paul Scholten (1875-1946). Hoewel hij ruim zestig jaar geleden overleed, geniet hij onder juristen nog steeds bekendheid.
Dat komt met name door zijn leer over de wijze waarop een rechter tot zijn beslissing komt, zoals hij die heeft beschreven in zijn ”Algemeen deel * 1931” van Assers ”Handleiding tot de beoefening van het Nederlands burgerlijk recht”.
Kenmerkend voor Scholtens visie is de nadruk die hij legt op het zedelijke (morele) karakter van de rechtsbeslissing. In het recht gaat het om de gerechtigheid. Dat geldt voor de kleine vragen van koop en overeenkomst, maar ook voor de grote vragen van democratie en dictatuur, oorlog en vrede. Scholten ontwikkelde zijn visie in de jaren 1915-1946, een periode die is gestempeld door twee wereldoorlogen.
”Dorsten naar gerechtigheid” biedt voor het eerst sinds 1974 een herdruk van het belangrijkste uit het ”Algemeen deel * 1931”. Daarnaast is een aantal opstellen opgenomen, bedoeld voor een breed publiek. Hierin bezint Scholten zich op vragen over recht, geplaatst in een breder filosofisch en theologisch kader. De titels van de opstellen geven een beeld van de inhoud: ”Recht en levensbeschouwing”, ”Recht en liefde”, ”Beginselen van samenleving”, ”Evangelie en recht” enzovoort.
Rechtsfilosoof Timo Slootweg schreef voor deze uitgave een verhelderend opstel over Scholtens visie op de rechtsbeslissing en stelde een biografische schets samen.
Dorsten naar gerechtigheid, Paul Scholten; red. en naschrift Timo Slootweg; uitg. Kluwer, Deventer, 2010; ISBN 978 90 130 7260 0; 448 blz.; € 60,-.