EU-ministers Financiën bijeen over Duisenberg en Irak
De opvolging van voorzitter Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank en de impact van de oorlog in Irak op de Europese economie. Dat zijn de voornaamste onderwerpen voor de halfjaarlijkse informele bijeenkomst van ministers van Financiën van de EU. Die wordt dit weekend gehouden in Athene.
De Nederlander Duisenberg heeft vorig jaar aangekondigd in juli te willen opstappen. Zijn gedoodverfde opvolger, de Fransman Jean-Claude Trichet, heeft een strafzaak aan zijn broek hangen waarin pas op 18 juni wordt gevonnist.
De huidige EU-voorzitter Griekenland vindt de tijd tussen het vonnis en de beoogde opvolging te kort. Daarom gaat Griekenland bij de EU-ministers polsen of Duisenberg het verzoek moet krijgen wat langer te blijven. In het geruchtencircuit variëert de extra periode van enkele maanden tot een half jaar.
Duisenberg heeft altijd gezegd welwillend te staan tegenover een eventueel verzoek langer op zijn post te blijven. Overigens valt dit weekeinde niet het formele besluit over uitstel van het opstappen van de Nederlandse ECB-voorzitter.
De ’ecofin’-vergadering, waar namens Nederland demissionair minister Hans Hoogervorst bij aanwezig is, praat verder over de gevolgen van de oorlog in Irak op de economie. De Europese Commissie presenteert een studie.
Verder bespreken de bewindslieden de voorwaarden waaronder de tien nieuwe lidstaten die volgend jaar mei tot de EU toetreden, op den duur de euro kunnen invoeren.
Vrijdagavond kunnen de ministers uit de twaalf eurolanden voor het eerst spreken over het deze week gepubliceerde rapport van de Europese Commissie over het Franse begrotingstekort. Het land riskeert dwingende aanbevelingen omdat het gat in de begroting vorig jaar en vrijwel zeker ook dit jaar de afgesproken grens van 3 procent van het BBP overschrijdt. De ministers hebben het laatste woord over maatregelen richting Parijs.