„Geleidehond is voor blinde een trouwe kameraad”
AMSTELVEEN – „Dat blinden en slechtzienden geholpen kunnen worden door een edel dier als een hond, dat is een wonder dat mensen heel diep roert.”
De voorzitter van KNGF Geleidehonden, Hans de Boer, vindt het nog altijd bijzonder dat honden blinden en slechtzienden kunnen begeleiden. De organisatie vierde gisteren het 75-jarig jubileum. Dit werd opgeluisterd door de aanwezigheid van Koningin Beatrix, die zichtbaar enthousiast was over wat ze zag en hoorde.
Ook de in een kennel aanwezige geleidehonden lieten zich niet onbetuigd. Milo, een kruising tussen een labrador en een golden retriever, drukte zijn snuit tegen het gezicht van Hare Majesteit. De viervoeters lieten zich uitgebreid aaien en hond Ivo zag zelfs kans een hap uit het boeket van Beatrix te nemen.
Tijdens de beginjaren van de organisatie deden asielhonden of viervoeters van de straat dienst als geleidehond, aldus KNGF-directeur Ellen Greve. De allereerste was Sunny, een Mechelse herder, die voor 10 gulden (ongeveer 4,50 euro) van het asiel werd gekocht.
Sinds 1986 fokt de stichting de dieren zelf. Ze gebruikt daarvoor veelal labrador retrievers, golden retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen, die bekendstaan om hun werklust, intelligentie en vriendelijke karakter.
Het KNGF leidt jaarlijks zo’n negentig honden op. De pups verblijven ruim een jaar bij een pleeggezin, waar ze wennen aan mensen, drukke winkelcentra, stations en voorbijrazend verkeer. Als de honden vijftien maanden zijn, gaan ze naar de KNGF Geleidehondenschool. Daar krijgen ze een training van zes tot acht maanden en leren ze onder meer obstakels te omzeilen en oriëntatiepunten aan te geven.
Daarna maken ze kennis met het nieuwe baasje. „Een bijzonder moment”, aldus Greve. „Het is niet niks om je als blinde in het drukke verkeer over te geven aan een hond die je niet kent.”
Een geleidehond is volgens Greve meer dan een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat iemand van A naar B komt. „Een hond geeft ook kameraadschap, gezelschap en regelmaat. Een blinde met een stok zie je toch meer stuntelen. Met een hond loopt een blinde veel sneller en relaxter. Hij of zij hoeft de obstakels niet meer zelf op te zoeken. Daarnaast maak je ook makkelijker contact.
Alle technologieën ten spijt, een geleidehond is niet te vervangen. Nadeel is dat je hem bij slecht weer ook moet uitlaten, maar je krijgt er heel veel voor terug.”