Chemische industrie weer op stoom
De Nederlandse chemische industrie heeft in het eerste kwartaal van dit jaar „stevig herstel” laten zien, al is structureel herstel nog onzeker. Dat liet de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) woensdag weten.
De productie steeg in de eerste drie maanden van 2010 met 21,7 procent vergeleken met een jaar eerder. Daarmee is de productie volgens de VNCI weer redelijk op peil. „De chemische industrie begint weer op stoom te komen, al is er nog onvoldoende zicht op hoe structureel dat herstel is”, aldus VNCI-voorzitter Jan Zuidam.De omzet in de chemische sector nam in het eerste kwartaal met 34,1 procent toe vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee ligt de omzet nog wel altijd circa 20 procent onder het niveau van vlak voor het uitbreken van de economische crisis, aldus de VNCI. De afzetprijzen stegen in het eerste kwartaal met 12,7 procent vergeleken met vorig jaar. Ook dit is nog ongeveer 20 procent onder het niveau van voor de crisis.
Volgens de VNCI krijgt de chemische sector nog steeds minder orders binnen dan voor de crisis. Ook ervaren veel chemiebedrijven druk op de marges, door de gestegen kosten van energie en grondstoffen en hogere kosten om aan wet- en regelgeving te voldoen. Die stijgende kosten zijn nog moeilijk door te berekenen in de prijzen, aldus de VNCI.
In het crisisjaar 2009 nam de omzet in de chemische sector met 24 procent af tot 38 miljard euro en de productie daalde met ruim 5 procent. Veel bedrijven moesten banen schrappen en de productie fors terugschroeven om de recessie het hoofd te bieden.
Zuidam durft niet te zeggen wanneer de chemiesector weer volledig is hersteld van de crisis. „Dat hangt van veel externe factoren af die het herstel beïnvloeden.De geopolitieke ontwikkelingen in de wereld en de onrust op de financiële markten zorgen voor meer onzekerheid bij consumenten. Er is nog best een weg te gaan.”
Ook de zwakkere euro en de hogere grondstoffenprijzen zorgen volgens Zuidam voor onzekerheid. „Als je grondstoffen koopt in dollars en je producten verkoopt in euro’s, dan creëer je onzekerheid in je marges. Dat verkleint de voorspelbaarheid.”
Om het herstel in de chemiesector te ondersteunen, roept de VNCI de overheid op om het investeringsklimaat aantrekkelijker te maken. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor innovatie in de chemiesector en voor opleidingen van hoogwaardig technisch personeel. „Bedrijven hebben moeite om voldoende hoogwaardig personeel aan te trekken”, aldus Zuidam.