Europa haalt de broekriem aan
De regering van het Verenigd Koninkrijk en van Denemarken kwamen dinsdag met vergaande plannen om de tekorten van de overheid terug te dringen.
Ook in Italië en Frankrijk zijn zware maatregelen op komst. Eerder kondigden Griekenland, Portugal en Ierland al draconische maatregelen aan om het huishoudboek weer op orde te brengen.In Londen kwam de nieuwe coalitie van conservatieven en liberalen met een bezuinigingspakket van 6,25 miljard Britse pond (7,2 miljard euro), maar het gaat dan slechts om een eerste stap. In Denemarken gaat de minderheidsregering van conservatieven en liberalen snijden in de sociale voorzieningen en maakt die een einde aan enkele belastingvoordelen. De regering wil het tekort in 2013 teruggebracht hebben tot de norm van 3 procent die geldt voor landen met de euro. Dit jaar zal het tekort nog uitkomen op 5,5 procent.
In Italië komt de regering met een bezuinigingspakket van 24 miljard euro, aldus Italiaanse media. Frankrijk kondigde al aan om gedurende drie jaar de overheidsuitgaven te bevriezen, maar volgens een Franse krant wil de regering de pensioenleeftijd gaan verhogen van 60 naar 65 jaar.
In Spanje volgen parlementariërs en burgemeesters het voorbeeld van de ministers door af te zien van een deel van hun salaris. Ook zullen ze minder reizen naar het buitenland maken.
Griekenland komt tegen eind 2011, na „twee moeilijke jaren”, uit de recessie. Dat heeft de Griekse minister Louka Katseli (Economische Zaken) dinsdag gezegd. „Het is nu belangrijk om hard te werken zodat we over een paar jaar niet meer praten over het Griekse probleem, maar over het Griekse wonder.”
De Griekse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 4 procent. Dat maakt het extra moeilijk voor het land om het enorme overheidstekort van 13,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te verlagen.
IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zei dinsdag dat een staatsschuldencrisis in Europa de grootste bedreiging is voor een wereldwijd economisch herstel.