Binnenland

TEST_Kampen pakt keten aan

KAMPEN – Commerciële drankketen in de gemeente Kampen worden aangepakt. Ook wil de gemeente de brandveiligheid van toegestane besloten gelegenheden verhogen.

Van onze correspondent
26 May 2010 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 10:41
KOOTWIJKERBROEK - Bas van der Vlies bezoekt drankkeet in Kootwijkerbroek, 2008. Foto RD, Anton Dommerholt
KOOTWIJKERBROEK - Bas van der Vlies bezoekt drankkeet in Kootwijkerbroek, 2008. Foto RD, Anton Dommerholt

Dat meldde het college van burgemeester en wethouders dinsdag.

Eind 2008 waren er nog dertig drankketen in de gemeente. Dat aantal ligt momenteel rond de achttien, aldus wethouder Wieten (PvdA).

Keten zonder besloten karakter waarbij voor drank wordt betaald, zijn niet toegestaan. „Zeker één ervan heeft een commerciële inslag. De rest is te typeren als ”vriendenkeet” en zijn wel toegestaan.”

De gemeente wil in gesprek met de eigenaar van de commerciële keet. „Ik wil de jongeren van deze keet de gelegenheid geven hun voorziening om te vormen tot een besloten gelegenheid”, aldus burgemeester Koelewijn (ChristenUnie). Dat betekent dat niet langer tegen betaling drank mag worden geschonken en dat er maximaal dertig bezoekers zijn toegestaan. „Dezen moeten bij naam bekend zijn.”

De burgemeester heeft onder meer overleg gehad met Horeca Nederland. „Deze organisatie is fel gekant tegen keten, want ze zien ze als een verkapte vorm van concurrentie”, aldus Koelewijn.

Drankketen bevinden zich veelal op het platteland en zijn vaak gehuisvest in schuren of caravans en zijn daarom volgens Koelewijn juridisch lastig aan te pakken. „Als een besloten keet zich in een hooischuur bevindt, gelden de regels voor een hooischuur. Aparte regels voor keten zijn er niet.”

De gemeente wilde, voor ze de keten ging aanpakken, eerst alternatieven bieden. Volgens wethouder Wieten zijn deze er nu in de vorm van jongerencentra.

Door in gesprek te gaan met de jongeren over zaken als brandveiligheid wil de gemeente hen be­wust maken van het gevaar dat ze mogelijk lopen in de keten. De gesprekken worden gevoerd samen met Tactus Verslavingszorg en Jongererenwerk Kampen.

Ook wil de gemeente praten over het drankgebruik van de jongeren. Wethouder Wieten: „Keten dragen bij aan het op te jonge leeftijd nuttigen van alcohol. Dat willen we terugdringen.”

Andere gemeenten in Nederland worstelen eveneens met de drankkeetproblematiek. Zo sloot Ede vorig jaar nog vier keten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer