Binnenland

Nederlek blijft strijden voor zelfstandigheid

De raad van Nederlek heeft zich dinsdagavond unaniem uitgesproken voor behoud van zelfstandigheid van de gemeente. De fracties hadden kritiek op uitlatingen van de burgemeester in de lokale media over het verzet van de raad tegen een eventuele fusie.

Van onze correspondent
26 May 2010 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 10:41
LEKKERKERK – De raad van Nederlek heeft zich dinsdagavond unaniem uitgesproken voor behoud van zelfstandigheid van de gemeente. De fracties hadden kritiek op uitlatingen van de burgemeester in de lokale media over het verzet van de raad tegen een eventuel
LEKKERKERK – De raad van Nederlek heeft zich dinsdagavond unaniem uitgesproken voor behoud van zelfstandigheid van de gemeente. De fracties hadden kritiek op uitlatingen van de burgemeester in de lokale media over het verzet van de raad tegen een eventuel

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland willen de vijf gemeenten in de Krimpenerwaard, Schoonhoven, Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk en Vlist, laten opgaan in één gemeente. De vijf werken momenteel samen in het zogenaamde K5-verband.Naast Bergambacht verzet ook Nederlek zich fel tegen het herindelingsontwerp van GS. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de bevolking van Nederlek voor zelfstandigheid is. Dit bleek twee weken geleden ook tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst van de provincie. Vooraf had de raad laten weten de mening van de bevolking als een „zwaarwegend advies” te zullen zien.

De SGP sprak dinsdagavond van „een belangrijk signaal vanuit de bevolking. Daarnaast is nooit aangetoond dat Nederlek niet bestuurskrachtig genoeg is”, aldus SGP-raadslid Both.

Diverse partijen uitten dinsdag kritiek op de door GS gevoerde procedure. Het CDA stelde voor om deze in de nog in te dienen zienswijze op het herindelingsvoorstel ter discussie te stellen. De bevolking van Nederlek wordt onder andere via de website van de gemeente opgeroepen ook bezwaar te maken bij de provincie.

De raad van Nederlek beraadt zich nog over een zogenaamd tweesporenbeleid, waarbij de gemeente aan de ene kant deelneemt aan fusiebesprekingen voor het geval herindeling onafwendbaar blijkt, maar aan de andere kant er alles aan doet om zo’n fusie te voorkomen.

Verschillende fracties gaven verder aan onaangenaam verrast te zijn over een onlangs in huis-aan-huisblad De Lekstreek verschenen interview met waarnemend burgemeester B. van der Kluit van Nederlek. Hierin uitte zij haar bezwaren tegen het verzet van Nederlek tegen herindeling, hoewel zij zich conformeert aan het raadsbesluit.

In een reactie liet Van der Kluit weten haar uitlatingen te betreuren, maar zich nog steeds zorgen te maken over Nederlek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer