TEST Strijd om twijfelaars bij stembureau Suriname
PARAMARIBO (ANP) – „Schatje vergeet je niet te stemmen?” Een Hindoestaanse vrouw kijkt verschrikt op bij die woorden van Hariëtte Helstone, een fanatieke aanhangster van de Nationale Democratische Partij (NDP) van oud-legerleider Desi Bouterse.
Suriname kiest dinsdag 51 vertegenwoordigers voor een nieuw parlement (Nationale Assemblee). De stembureaus zijn om 07.00 uur (12.00 uur Nederlandse tijd) opengegaan. De uitslag wordt op zijn vroegst woensdagmorgen vroeg (Nederlandse tijd) bekend.
Al voor het openen van de stembureaus heeft Helstone zich met een thermoskan koffie en een tafeltje met stoelen geposteerd bij de ingang van de St. Louiseschool in de hoofdstad Paramaribo. Het gebouwtje is deze dag ingericht als stembureau 114 voor de wijk Rainville.
Over de reden voor haar steun aan de NDP is ze duidelijk. „We hebben een groot bedrijf, Staatsolie, waarmee de overheid veel geld binnenkrijgt. Daar gebeuren te weinig goede dingen mee.” Verder stelt Helstone dat veel te veel geld naar het buitenland wordt weggebracht. „Brazilianen en Canadezen verdienen een heleboel aan de goudwinning in Suriname, wij moeten daar zelf van profiteren.”
Helstone zegt dat ze bij het stembureau zit om de kiezers te helpen die niet weten hoe het stemmen precies werkt of waar ze precies naar binnen moeten. „Ook houden we de opkomst bij voor het geval er onregelmatigheden zijn.”
De NDP-activiste benadrukt dat ze er niet speciaal staat om de kiezer te beïnvloeden. W. Wanner, die enkele meters verderop in een groen T-shirt van het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan de kiezers begroet, geeft wel volmondig toe dat hij naar het stembureau is gekomen om zwevende kiezers over de streep te trekken. „De twijfelaars zouden wel eens de doorslag kunnen geven”, zegt Wanner. „Daarom probeer ik de mensen die hier komen duidelijk te maken dat ze baat hebben bij de veiligheid en stabiliteit van nu.”
Volgens de peilingen gaat de strijd vooral tussen de Mega Combinatie, waarvan de NDP deel uitmaakt, en het Nieuw Front. Ilse Swedo snapt daarom goed dat de partijen de twijfelaars op verkiezingsdag nog proberen te overtuigen. „Maar kiezers die nog niet weten wat ze gaan doen als ze bij het stembureau komen, vind ik maar dom”, zegt de al wat oudere Surinaamse. „Je moet toch weten wat je wilt met je leven.” Zelf stemt ze al jarenlang Nieuw Front. „Die partij straalt rust uit, geen rancune.”
José Helstone, gekleed in een paars T-shirt van de NDP, is een heel andere mening toegedaan. „Het regerende Nieuw Front heeft tien jaar de tijd gehad om verandering en verbetering te brengen, maar er is niets gebeurd”, zegt de jonge Surinamer. „Daarom is het nu tijd voor anderen. Van de NDP weten we tenminste dat ze voor de sociaal zwakkeren opkomt.”
Dat de NDP wordt aangevoerd door Bouterse, die in de jaren tachtig leiding gaf aan een militair regime, is voor José Helstone geen reden om voor een andere partij te kiezen. „We moeten af van dat geouwehoer over het verleden. Het is tijd om vooruit te kijken.”