Buitenland

Noord-Korea breekt volledig met zuiderbuur

Noord–Korea verbreekt alle betrekkingen met Zuid–Korea. Dat is een reactie op sancties die de zuiderbuur heeft genomen nadat een rapport aan het licht had gebracht dat een Noord–Koreaanse torpedo in maart een Zuid–Koreaans oorlogsschip tot zinken heeft gebracht.

ANP
25 May 2010 17:56Gewijzigd op 14 November 2020 10:41
SEOUL - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, is woensdag in de Zuid–Koreaanse hoofdstad Seoul aangekomen. Ze kwam uit Peking waar de VS en China een tweedaags topoverleg voerden. Foto EPA
SEOUL - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, is woensdag in de Zuid–Koreaanse hoofdstad Seoul aangekomen. Ze kwam uit Peking waar de VS en China een tweedaags topoverleg voerden. Foto EPA

Pyongyang heeft beslist de „inter–Koreaanse relaties te bevriezen, het niet–aanvalsakkoord tussen het noorden en het zuiden helemaal op te zeggen en de inter–Koreaanse samenwerking helemaal stop te zetten”, zei een woordvoerder van het communistische bewind in Pyongyang dinsdag. Eerder werd al bekend dat Noord–Korea zijn leger in staat van paraatheid heeft gebracht.Maandag had Zuid–Korea het opschorten van de onderlinge handel met het verarmde Noord–Korea bekendgemaakt. Seoul wilde alleen een uitzondering maken voor het industriegebied Kaesong, vlak over de grens in het noorden, dat door beide staten gezamenlijk wordt gerund, en voor humanitaire hulp aan Noord–Koreaanse kinderen. Noord–Korea kondigde echter dinsdag aan dat het al het Zuid–Koreaanse personeel in Kaesong het land uit wil zetten.

Ook onderbreekt het noorden alle communicatielijnen met het zuiden. Pyongyang wil ook geen Zuid–Koreaanse vliegtuigen en schepen meer toelaten in zijn territoriale wateren en luchtruim.

De Zuid–Koreaanse korvet Cheonan werd op 26 maart door een torpedo getroffen voor de kust van een Zuid–Koreaans eiland niet ver van de Noord–Koreaanse zuidwestkust. Daarbij kwamen 46 van de 104 opvarenden om het leven. Vorige week wees een Zuid–Koreaans onderzoek, waarbij ook buitenlandse experts betrokken waren, uit dat het schip was getorpedeerd door Noord–Korea. Pyongyang zegt dat de zuiderlingen bewijsmateriaal hebben gemanipuleerd.

China en de Verenigde Staten hebben dinsdag laten weten dat ze samenwerken in de crisis rond Noord– en Zuid–Korea. Na tweedaagse onderhandelingen zijn Washington en Peking het erover eens dat regionale stabiliteit cruciaal is, zo brachten ze in een verklaring naar buiten.

Maar tot op heden heeft China Noord–Korea nog niet veroordeeld. China, nagenoeg de enige bondgenoot van Noord–Korea, heeft een vetorecht in de VN–Veiligheidsraad en kan sancties tegen het stalinistische regime blokkeren.

China heeft alle partijen in het Koreaanse conflict opnieuw opgeroepen kalm te blijven. Ook Rusland pleitte dinsdag voor terughoudendheid.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, is woensdag in de Zuid–Koreaanse hoofdstad Seoul aangekomen. Ze kwam uit Peking waar de VS en China een tweedaags topoverleg voerden.

Clinton wil Zuid–Korea steunen in de ruzie met het stalinistische noorden. Clinton voert woensdag overleg met de Zuid–Koreaanse president Lee Myung–bak en haar Zuid–Koreaanse collega Yu Myung–hwan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer