Britten bezorgd over krijgsgevangenen VS
Britse bevelhebbers in de oorlog tegen Irak maken zich zorgen over aanwijzingen dat de Amerikanen niet alle krijgsgevangenen als zodanig willen behandelen. Het dagblad The Financial Times heeft dit dinsdag bericht.
De Britten vrezen dat hun Amerikaanse bondgenoten een deel rechteloos willen opsluiten als terroristen of „illegale strijders.”
Het Britse ministerie van Defensie heeft maandag bezworen dat alle circa 8000 gevangenen overeenkomstig het internationaal recht worden behandeld. Maar het erkende daarbij dat er een verschil is in de behandeling van krijgsgevangen en van „irreguliere troepen.”
Van Britse zijde wordt evenwel beklemtoond dat ongeacht de status van de gevangene wat Londen betreft het internationaal recht van kracht blijft. Maar steeds meer bevelhebbers uit het Verenigd Koninkrijk vrezen dat de Amerikanen daar anders over denken. De afgelopen dagen hebben Amerikaanse militairen niet meer over de Fedayeen of Saddams Strijders gerept. De bij Britten gebruikte term ”irreguliere troepen” wordt evenmin gebezigd door Amerikaanse legerwoordvoerders. Die hebben net nu over „terroristen, terroristische doodseskaders of bedrijvers van terroristische tactieken.”
In Amerikaanse ogen zijn terroristen „illegale strijders” die dan geen aanspraak op het oorlogsrecht kunnen maken. Talrijke strijders in Afghanistan zijn weggevoerd naar een Amerikaanse basis op Cuba. Daar worden ze in afzondering vastgehouden, zonder enige rechtshulp of informatie over hun lot.
De Britse bevelhebber in Irak, Brian Burridge, heeft verklaard dat hij er „persoonlijk diep van overtuigd is” dat personen die op het slagveld in Irak gevangen worden genomen, „overeenkomstig rechtsprocedures moeten worden behandeld.” Het Britse ministerie van Defensie stelt van de VS de garantie te hebben gekregen dat alle krijgsgevangen volgens de Conventies van Genève worden behandeld. Maar er is geen enkele garantie dat alle gevangenengenomen Irakezen door Washington tot krijgsgevangenen worden gerekend.
Een probleem voor de Amerikaanse visie is daarbij dat de Geneefse Conventies het begrip van legitieme verdedigers, die bij hun gevangenneming dus krijgsgevangenen zijn, nogal ruim neemt. Daartoe horen bijvoorbeeld ook burgers die de wapens opnemen of militairen die zich in burgerkleding hebben gestoken.