Suriname kiest nieuw parlement
Ruim 320.000 stemgerechtigden zijn opgeroepen om vandaag in Suriname een nieuw parlement (Nationale Assemblee) van 51 leden te kiezen. Verder staan meer dan 100 zetels in de districtsraden en circa 750 zetels in de ressortraden op het spel.
De stembureaus gingen om 07.00 uur open (12.00 uur Nederlandse tijd). Ze sluiten om 19.00 uur (middernacht Nederlandse tijd). Het Onafhankelijke Kiesbureau (OKB) verwacht dat de eerste uitslagen enkele uren na het sluiten van de stembureaus binnenkomen.Voorzitter Ronny Brunswijk van de A-Combinatie in Suriname heeft zijn aanhang zaterdag opgeroepen om bij de verkiezingen van vandaag in de districten Paramaribo, Wanica en Para op het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan te stemmen. In die districten mag de A-Combinatie niet meedoen, omdat ze de lijsten met kandidaten te laat had ingeleverd.
Op de bijeenkomst van de A-Combinatie in Paramaribo werd ex-rebellenleider Brunswijk onthaald als een popster. Hij betuigde spijt voor het te laat indienen van de lijsten met kandidaten in drie districten. „Het beste wat we nu kunnen doen is opnieuw steun geven aan het Nieuw Front”, aldus Brunswijk. „Dat biedt onze de beste kans om opnieuw in de regering te komen.”
Bij de vorige verkiezingen van 2005 behaalde de A-Combinatie 5 van de 51 zetels in het parlement. De groepering van Brunswijk ging daarna in een regering samenwerken met het Nieuw Front van Venetiaan.
De steun van Brunswijk aan het Nieuw Front voor de verkiezingen kan cruciaal zijn. Waarnmers denken dat strijd om zich zal toespitsen op de Mega Combinatie van oud-legerleider Desi Bouterse en het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan.
Suriname heeft jaren van economische voorspoed achter de rug. Robert Ameerali, voorzitter van de Surinaamse Kamer van Koophandel en Industrie, denkt echter dat die situatie gaat veranderen. De loonkosten voor de ambtenaren zijn in de afgelopen jaren fors gestegen en daardoor raakt de overheid in financiële problemen, meent Ameerali.
De economie van het land groeide in de periode 2004-2008 gemiddeld 5,4 procent per jaar. Eerder dit jaar sprak de Stichting Planbureau Suriname de verwachting uit dat economische groei voor dit jaar op 4 procent uitkomt.
Over de toekomst van de economie is Ameerali minder positief. Zijn pessimisme is vooral ingegeven door het Functie Informatie Systeem Overheid (FISO). Volgens dit systeem zijn ambtenaren fors meer gaan verdienen. Ameerali vreest dat de kosten van FISO de overheid boven het hoofd gaan groeien. „Het is daarom van groot belang dat we meer gaan verdienen. Sommige sectoren hebben de wind mee; misschien zouden de belastingen daar omhoogkunnen.”
Verder pleit hij voor het moderniseren van de landbouw. „Het is goed dat we rijst planten, maar misschien moeten we ook gaan kijken naar gewassen die meer opbrengen.”