Conflict Veerman en Kootwijkerbroek
Tussen minister Veerman van Landbouw en Kootwijkerbroek is een groot conflict ontstaan. Er zou een onafhankelijke commissie komen om uit te zoeken of er in 2001 in het dorp mkz was, maar de bewindsman ziet daar gezien de eisen van de Kootwijkerbroekers de zin niet meer van in.
Dankzij het optreden van Veerman leek er een oplossing te komen voor de grote problemen tussen Kootwijkerbroek en het departement. Vooral klaarde de lucht op door de stap van Veerman eind januari dit jaar om een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen, om uit te zoeken of er in het dorp wel echt mond- en klauwzeer was.
De commissie zou bestaan uit internationale deskundigen die toegang zouden krijgen tot alle bestaande documenten en gegevens wat betreft de mkz-besmetting. Zowel Veerman als de Stichting Mkz Kootwijkerbroek en de Stichting Onderzoek Mkz-crisis zouden de conclusies van het onderzoek als bindend aanvaarden.
Dinsdag deelde de minister de Tweede Kamer echter mee dat er geen onderzoekscommissie komt. De reden hiervoor is dat de stichtingen uit Kootwijkerbroek met aanvullende voorwaarden zijn gekomen die „fundamenteel tornen aan de onafhankelijkheid van de commissie”, aldus Veerman. Zo eisen de stichtingen openbaarheid van alle betrokken documenten van het laboratoriumonderzoek van ID-Lelystad, omdat zij sterke vermoedens hebben dat hier fouten zijn gemaakt.
Minister Veerman vindt het „zeer teleurstellend dat zijn voorstel niet is geaccepteerd. Ik hoopte het vertrouwen in de overheid van de bevolking van Kootwijkerbroek te kunnen herstellen met het onderzoek. Maar als men zich bij de uitkomst van zo’n onderzoek niet neer wil leggen, zelfs niet als men invloed heeft op de samenstelling van de commissie, dan weet ik niet wat ik verder zou kunnen doen. Dus houdt het hier voor mij op.”
In Kootwijkerbroek is zeer verontwaardigd gereageerd op het besluit van Veerman. „Ik leg het uit als een reactie van een in het nauw gedreven departement”, stelt drs. L. Jansen van de Stichting Onderzoek mkz-crisis. „De minister had op televisie immers beloofd alles openbaar te maken, maar komt daar van terug. Dat is woordbreuk. We zijn bedrogen. We moeten nu constateren dat Veermans uitgestoken hand een goedkope manoeuvre was om ons naar de zijlijn te dirigeren.”
Voorzitter K. van Hierden van de Stichting Mkz Kootwijkerbroek is ook zeer teleurgesteld. „Ik vind de manier waarop de minister met ons omgaat bijna onbeschoft. Hij moet zijn woord nakomen. Als je niks te verbergen hebt, kan je de gegevens toch geven? Openbaarmaking van de dossiers is wettelijk niet verboden. Het probleem is echter ID-Lelystad. De minister wil gewoon niet aan de poten van dit heilige huisje zagen.”
De stichtingen zeggen dat ze nieuwe stappen zullen nemen. Daarbij wordt vooral gedacht aan rechtszaken om de gewenste informatie te krijgen. „We zullen bij wijze van spreken de vlammenwerper uit de kast halen en alle pressie uitoefenen om de ultieme duidelijkheid te krijgen over wat er in Kootwijkerbroek is gebeurd”, aldus Jansen.
In een bijlage van zijn brief aan de Tweede Kamer is Veerman erg kritisch over het in november vorig jaar verschenen rapport ”Geen enkele twijfel…?” van de Stichting Onderzoek mkz-crisis van Jansen. Zo zou dit rapport vele onjuistheden over de gang van zaken rond het onderzoek op het kalverbedrijf van Teunissen -het bewuste mkz-bedrijf- bevatten.
Met betrekking tot de kritiek op ID-Lelystad is de stichting „zeer tendentieus en niet realistisch”, aldus Veerman. De gang van zaken wordt verdraaid. Ook bevat de weergave van het laboratoriumonderzoek in het rapport feitelijke onjuistheden, waarmee „een onjuiste voorstelling van zaken wordt gegeven en waarmee het verhaal omgeven wordt met een waas van geheimzinnigheid.”