Klaarstaan voor slachtoffers terreur
Een vriendenkring vormen die geld bijeenbrengt voor studiebeurzen die ten goede komen aan Israëlische terreurslachtoffers. Dat is een van de hoofddoelstellingen van het Pee Koelewijn Studiecentrum, dat woensdag van start gaat. „We willen onze verbondenheid met Israël tonen en het gedachtegoed van Pee Koelewijn in stand houden. Niet om hem te eren, wel om hem te waarderen.”
Koelewijn, die vorig jaar vrij plotseling overleed, genoot in Nederland en in Israël grote bekendheid als een gedreven Israël-liefhebber. Hij was hoofdredacteur van het blad van Christenen voor Israël en voerde op talloze fronten acties voor het Joodse volk, dat hij zag als het verbondsvolk.
Na zijn overlijden moesten vooral zijn Israëlische relaties het verlies verwerken. Ook in Nederland vonden velen dat het de moeite waard zou zijn om het gedachtegoed van Koelewijn te bewaren. Zo ontstond het idee voor een studiecentrum, gesteund door comités in Israël en in Nederland. „Eigenlijk had ik persoonlijk dat gevoel al bij zijn begrafenis. Daar was ondanks alle droefheid ook zo veel bemoediging dat het een stimulans betekende om door te gaan. Met Gods hulp willen we proberen ook wat te bereiken, iets te doen voor het Joodse volk. Daarbij willen we beslist van Pee geen instituut maken. Hij was ook een dienstknecht”, aldus Henry Visscher uit Hengelo, voorzitter van het comité dat zich de afgelopen maanden bezighield met de oprichting van het studiecentrum.
Een belangrijke taak is het werven van fondsen voor studiebeurzen die ten goede komen aan terreurslachtoffers. „Daarbij moet je dan niet denken aan eenmalige acties. We beginnen met een vriendenkring, die maandelijks of in andere termijnen contributie betaalt. Op die manier kun je mensen voor een langere tijd aan je binden en stap voor stap werken aan de financiering van wat wij noemen, opbouwende studies. Degenen die daarvoor in aanmerking komen worden via het comité in Israël voorgedragen. Er zijn daarvoor verschillende criteria ontwikkeld. Behalve aan studiebeurzen wordt ook gewerkt aan omscholing.” De studiebeurzen zullen jaarlijks worden uitgereikt. Vermoedelijk gebeurt dat tijdens bijeenkomsten in Israël.
Het nieuwe studiecentrum gaat zich in Nederland ook bezighouden met het organiseren van bijeenkomsten, in eerste instantie in die plaatsen waar geen Joodse gemeenten meer zijn.
Het Pee Koelewijn Studiecentrum zal ook actief zijn in thuisbijeenkomsten. „We willen zoveel mogelijk vertellen wat er in de Bijbel over Israël staat. Bovendien werken we aan een verbetering van de historische kennis en heeft het studiecentrum een rol bij de informatievoorziening.” Visscher verwacht dat nog dit jaar de al geregistreerde site op internet ook daadwerkelijk wordt ingevuld.
Het geld voor de start van deze activiteiten wordt volgens hem zonder al te veel moeite bijeengebracht. Visscher, eigenaar van een bedrijf in de financiële dienstverlening, heeft contacten met ondernemers en vrienden uit de kring rondom Pee Koelewijn die bereid zijn tijd en geld in het project te steken. „Voor een startpositie is dat voldoende. Naast geld zijn vooral gebed, liefde voor de zaak en een goede motivatie nodig. Daarmee kun je -niet alleen uit eigen kracht zeg ik er onmiddellijk bij- heel veel bereiken.”
In het Joods cultureel centrum in Amsterdam wordt vanavond het officiële startsein voor het studiecentrum gegeven. Het centrum staat overigens los van de organisatie Christenen voor Israël. „Pee Koelewijn was niet alleen Christenen voor Israël en die organisatie was niet alleen Pee Koelewijn”, zo verklaart Visscher de loskoppeling. „Zie het als een nieuwe loot aan de stam, met nieuwe mogelijkheden.”
Gebruikt het comité, dat in Nederland uit christenen bestaat, zijn activiteiten voor evangelisatie onder de Joden?
„Dat is best een belangrijk punt. In de allereerste plaats richten we ons op de hulp aan terreurslachtoffers. Wij vinden daarbij, net als Pee Koelewijn, dat je Israël Israël moet laten. Dat wil niet zegen dat we onze eigen geloofsuitgangspunten wegstoppen, maar we gaan ze ook niet opdringen. Dat is hetzelfde als iemand die onze kerk binnenstapt met de opmerking dat Jezus niet aan de orde is. Dat werkt niet. Ik hoop dat we ons visitekaartje als christenen afgeven door ons gedrag. En als ons een mening wordt gevraagd, zullen we die niet onder stoelen of banken stoppen, maar vooralsnog praten we over wat ons bindt.”
Het studiecentrum begeeft zich wel op politiek gevoelig terrein. Bent u niet bang voor weerstand?
„We zijn vrij kort bezig en er nog op geen enkele wijze door derden op aangesproken. Ik hoop dat ons de mogelijkheid wordt geboden om uit te leggen waarom we dit doen, politiek én religieus. Ik hoop ook de juiste woorden te vinden om het zo uit te leggen dat anderen dit begrijpen. Gewoon helpen, ongeconditioneerd. Het moet uit te leggen zijn dat je klaar wilt staan voor slachtoffers van terreur in Israël. Anderzijds weiger ik steeds op eieren te lopen als het om Israël gaat. Ik hoop dat we ons als goede ambassadeurs van het Joodse volk gedragen.”