Economie

Europese luchtvaartregels aangepast om aswolk

Nieuwe regels voor de luchtvaart moeten ervoor zorgen dat de vulkaanas die sinds april regelmatig over Europa waait, de komende tijd minder vaak voor problemen zorgt. De nieuwe richtlijn werd vrijdag ingevoerd door het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart EASA.

ANP/RTR
22 May 2010 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 10:40
PARIJS – Nieuwe regels voor de luchtvaart moeten ervoor zorgen dat de vulkaanas die sinds april regelmatig over Europa waait, de komende tijd minder vaak voor problemen zorgt. De nieuwe richtlijn werd vrijdag ingevoerd door het Europees agentschap voor de
PARIJS – Nieuwe regels voor de luchtvaart moeten ervoor zorgen dat de vulkaanas die sinds april regelmatig over Europa waait, de komende tijd minder vaak voor problemen zorgt. De nieuwe richtlijn werd vrijdag ingevoerd door het Europees agentschap voor de

Het luchtruim is voortaan niet in drie kleurenzones verdeeld, maar in vier. Daardoor kan nauwkeuriger besloten worden waar niet gevlogen mag worden. In de witte (geen as) en rode (een beetje as) zones mag gevlogen worden. In de zwarte zone geldt een vliegverbod.De grijze zone is nieuw, daar mag onder voorwaarden gevlogen worden. De nationale luchtverkeersleiding krijgt meer zeggenschap over vliegen in de grijze zone. Volgens EASA leidt dat tot minder oponthoud voor reizigers, maar is de veiligheid tegelijkertijd gegarandeerd. KLM vindt de aanpassing „een goede stap en is er blij mee”, aldus een woordvoerster.

Ook voorziet de nieuwe richtlijn in een Europees coördinatiecentrum, waardoor de besluiten over het luchtruim minder een ratjetoe moeten worden. De luchtvaartindustrie drong al weken aan op versoepeling van de regels. EASA maakte de nieuwe richtlijn samen met het Europese luchtverkeersleidingscentrum Eurocontrol en de Europese Commissie.

De vulkaan onder de Eyjafjallajökull–gletsjer op IJsland barstte op 14 april uit. De as die de vulkaan uitspuwde, veroorzaakte veel overlast voor vakantiegangers, zakenreizigers en mensen die in de omgeving van de gletsjer wonen. Wereldwijd werden duizenden vluchten geschrapt en luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen.

De vulkaan is momenteel iets minder actief dan begin deze week, toen de as wederom zorgde voor de sluiting van de Nederlandse vliegvelden. Meteorologen kunnen niet voorspellen wanneer de vulkaan stopt met het spuwen van as.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer