Economie

ICH tegen goedkeuring van reddingsplan UPC

Het schuldsaneringsplan van het kabelbedrijf UPC mag geen doorgang vinden. Dat bepleitte het Amerikaanse investeringsfonds InterComm Holdings (ICH) dinsdag voor het gerechtshof in Amsterdam.

ANP
2 April 2003 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

UPC probeert zijn schulden te verkleinen door onder meer obligaties om te ruilen in aandelen. ICH is een schuldeiser, die stelt nog 192 miljoen euro tegoed te hebben van UPC.

De financiële herstructurering van het in surseance verkerende UPC is al goedgekeurd door de overgrote meerderheid van zowel aandeel- als obligatiehouders. Ook de rechtbank in Amsterdam ging onlangs akkoord. Tegen dat besluit is ICH in beroep gegaan.

Het reddingsplan behelst onder meer dat UPC’s moederbedrijf UnitedGlobalCom (UGC) een aandelenbelang van 65,5 procent krijgt in de nieuwe onderneming, New UPC. Obligatiehouders en andere belanghebbenden ontvangen 32,5 procent. Voor de huidige aandeelhouders resteert na de omwisseloperatie slechts een schamele 2 procent.

ICH vindt dat UGC een veel te groot belang ontvangt. Advocaten van het investeringsfonds probeerden de raadsheren er gisteren van te overtuigen dat zij het schuldsaneringsplan niet moeten bekrachtigen. UPC’s raadsman A. Croiset van Uchelen waarschuwde dat de onderneming „in ernstige problemen” komt als zij het plan niet mag uitvoeren.

Hoe belangrijk deze zaak is voor het kabelbedrijf bleek wel uit de grote schare aanwezige juristen. Naast bewindvoerder A. Deterink en UPC-bestuurder A. Tuijten waren advocaten van onder meer het moederbedrijf UGC en een Amerikaans obligatiehouderscomité aanwezig.

Tijdens de zitting draaide het vooral om geld. Advocaat P. von Schmidt auf Altenstadt van ICH ging uitvoerig in op de kredietverstrekking aan UPC. Voor een lening van 4 miljard euro kregen de banken Toronto en Chase Manhattan in 2000 alle kabelactiviteiten in onderpand. Daarna leende UPC geld bij Goldman Sachs. Toen de internetzeepbel in elkaar klapte, verlaagde Goldman Sachs zijn krediet van 2 miljard naar 750 miljoen euro.

Het verlieslijdende kabelbedrijf had het geld hard nodig, maar „in 2001 verkeerde UPC al in zwaar weer”, verklaarde Deterink gisteren. Daardoor kon UPC niet meer aan geld komen via de uitgifte van nieuwe aandelen of obligatieleningen. Ook stonden de banken niet langer te trappelen om geldschieter te zijn.

Liberty Media, het Amerikaanse mediaconcern dat een belang heeft in UPC’s moeder UGC, bracht uitkomst. In ruil voor een kapitaalinjectie van 1 miljard euro kreeg Liberty Media in juni 2001 drie UPC-bv’s in handen. Goldman Sachs ontving zijn 750 miljoen euro retour. Later deed Liberty Media zijn vordering over aan UGC in ruil voor aandelen.

ICH stelde gisteren dat UGC een groter aandelenbelang krijgt in UPC als gevolg van de onderpanden. Volgens zijn opponent was er geen sprake van bevoordeling. Deterink stelde dat de kapitaalinjectie destijds UPC’s „enige optie” was.

Het gerechtshof doet 15 april uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer