Kamer komt mogelijk terug van reces om JSF
DEN HAAG – De Tweede Kamer moet mogelijk terugkomen van verkiezingsreces in verband met politieke problemen rond de aanschaf van het eerste testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF).
Dat is vrijdagmiddag gebleken in Den Haag. De PvdA, de SP en GroenLinks staan erop dat het kabinet direct zijn handen aftrekt van het eerste JSF-testtoestel. Nederland bestelde dat toestel vorig jaar en heeft inmiddels 26 miljoen euro aanbetaald. Als het kabinet de donderdag aangenomen moties hierover van de Tweede Kamer naast zich neerlegt, zoals minister Van Middelkoop aankondigde, dan moet de Kamer wat deze partijen betreft van reces terugkomen, aldus PvdA, SP en GroenLinks na uitspraken van premier Balkenende.
De premier zei na de wekelijkse ministerraad dat hij niet verwacht dat het demissionaire kabinet knopen over de JSF zal doorhakken. Bovendien vindt hij dat de Kamer terughoudend moet zijn, zeker met controversiële onderwerpen.
SP, GroenLinks en PvdA zijn boos over zijn opmerkingen. Volgens Peters heeft Balkenende een lesje staatsrecht nodig. Het drietal wijst erop dat de Tweede Kamer gewoon missionair is en dat het alleen aan de Kamer is om controversiële onderwerpen te benoemen. Dat gebeurt bovendien niet per dossier, maar per brief.
Als het kabinet weigert de voorstellen uit te voeren, wil de SP’er proberen minister Van Middelkoop alsnog naar huis te sturen via een motie van wantrouwen.
De SP, GroenLinks en de PvdA willen dinsdag een brief van het kabinet ontvangen waarin het aangeeft hoe de motie wordt uitgevoerd, zo vroegen zij donderdag na de stemming meteen aan. Als de inhoud daarvan niet bevalt, vinden Van Velzen en Peters dat de Kamer snel bijeen moet komen. De PvdA is iets terughoudender, maar sluit dat niet uit. Om de Kamer terug te roepen zijn dertig Kamerleden nodig. Het verkiezingsreces duurt tot en met 14 juni.
Als Nederland uit de testfase stapt, moet de staat in ieder geval 20 miljoen euro boete betalen.