Zinvolle zomer

Zomer: zonovergoten dagen, schijnbaar zonder einde. Al luierend op een stoel in de achtertuin kan zomaar ineens de gedachte opkomen dat er meer manieren zijn je vrijheid door te brengen. Op een summerschool bijvoorbeeld.

tekst Jacomijn Hoekman
21 May 2010 21:16Gewijzigd op 14 November 2020 10:39
beeld RD, André Dorst
beeld RD, André Dorst

”Gezocht: nerd die ook in zijn vakantie wil doorstuderen”. Het zou zomaar boven een advertentie voor een summerschoolprogramma kunnen staan.

Of niet?

Nee, denkt de 20-jarige Anthony van de Wulp, deelnemer van een SGP-summerschoolprogramma. Tuurlijk, wat belangstelling voor politiek en internationale zaken is nooit weg, maar er hoeft niets.

Nee, vindt ook Jeroen Torenbeek, directeur van Utrecht Summer School. Oké, tussen de 1500 internationale studenten die zich vorig jaar inschreven zaten behoorlijk wat intelligente mensen, maar het waren echt niet alleen maar stuudjes.

Intelligent of niet, voor iedereen is er wel een summerschool die bij hem past. Summerschools zijn er in allerlei soorten en maten: van een eendaagse cursus fotografie tot een weken durend universitair programma. En ze zijn booming.

Neem nou Utrecht Summer School. In vijf jaar tijd groeide de universitaire opleiding van 300 naar ruim 1500 internationale studenten. En waarom? „Studenten zijn enthousiast over het idee om naar het buitenland te gaan”, zegt Torenbeek. „Maar een jaar willen ze niet weg: dan zijn ze hun baantje kwijt en hun studentenkamer. En een halfjaar ook niet: dan missen ze hun moeder. Dus gaan ze voor de kortere cursussen, in een periode dat ze de meeste mogelijkheden hebben; de zomer.”

Anthony van de Wulp: „Een summerschool is erg leuk én goed voor je internationale contacten. Je ontmoet op de SGP-summerschool namelijk veel andere culturen. En je Engels gaat erop vooruit.”

Een ander deel van de studenten kiest voor een summerschool om opgelopen studieachterstanden in te halen. Op die manier combineren ze de lasten met de lusten. Torenbeek: „In Urecht komen ze in een andere omgeving dan ze gewend zijn, met andere mensen. Dat geeft toch een vakantieidee.”

De kosten van een summerschool lopen erg uiteen. Wil je als student aan een gerenommeerde universiteit in het buitenland studeren, dan ben je al snel 1000 euro kwijt voor twee weken.

Neem je net als Anthony deel aan een summerschool als die van de SGP, dan kost dat aanzienlijk minder geld. Met 100 euro was hij vorig jaar klaar. Reden is onder meer dat het summerschoolprogramma wordt gesubsidieerd door Buitenlandse Zaken. „Het is bedoeld om deelnemende jongeren uit Nederland en Oost-Europa internationaal bewust te maken”, zegt Anthony. „De wereld stopt niet bij Rijssen, of waar je ook woont.”

Hij is absoluut van plan komende zomer weer te gaan, naar Macedonië dit keer. „Het geeft wat extra’s aan je vakantie”, vindt hij. En: „Iedereen kan meegaan. Als je maar lekker meedoet, niet al te oud bent en een beetje Engels spreekt.”

De zussen Willemien en Marjan Schothorst houden zich niet bezig met politiek en studie. Niet in de zomer in elk geval. Zij volgen dan liever een cursus fotografie onder leiding van fotograaf André Nijenhuis. Vorig jaar deden ze mee aan een avondje nachtfotograferen. Een paar uur later, slechts 40 euro lichter en een hoop kennis en ervaring rijker stonden ze weer op straat. „Door de cursus zijn we vaker buiten verjaardagen en vakanties om gaan fotograferen”, zegt Marjan. „En het was leuk om te doen. De cursisten waren van uiteenlopende leeftijd en het ging niemand erom de beste te willen zijn.”

Een voordeel van een cursus in de zomer is volgens haar dat je vervolgens meer tijd hebt het geleerde in praktijk te brengen. De fotograaf zei: „Je kunt het beste maar duizend foto’s maken, dan zit het erin.” Dat is zo. Ik heb er inmiddels wel 2000 gemaakt.”


Summerschools

Universitair

De meeste universiteiten in Nederland bieden summerschools aan voor studenten. Het aanbod verschilt van bijspijkercursussen economie tot het natuurkundige neusje van de zalm. In veel gevallen hoef je niet per se aan de betreffende universiteit te studeren om deel te kunnen nemen aan de summerschool. Wel is er vaak een universitair denk- en studieniveau vereist.

Let op: Utrecht Summer School stelt een limiet aan het aantal Nederlandse studenten, om de school zo internationaal mogelijk te houden.

www.vu.nl voor een overzicht van Europese summerschools

Talen

Een erg populair genre summerschools is de talenschool. In Nederland is de internationale talenschool Education First (EF) een grote aanbieder. Jaarlijks maken honderden studenten gebruik van deze manier van leren in het buitenland.

Wil je meer keuze? Zoek dan op talenscholen in het land van de taal die je op het oog hebt. In Engeland zijn er bijvoorbeeld tientallen scholen te vinden die je met alle plezier en met een goede prijs-kwaliteitverhouding willen opleiden. Duur en kosten verschillen per cursus.

www.summer-schools.

Hobby

Geen talenknobbel en geen universitaire achtergrond, maar toch geïnteresseerd in een summerschool? Google op summerschool en het onderwerp van je interesse, en je vindt vanzelf wat je zoekt. Voorbeelden van aanbieders: politieke partijen, denktanken, stichtingen, fotografen, internetbedrijven, muziekscholen, kunstkenners. Er is maar weinig te gek. Zelfs voor beiaardiers zijn er mogelijkheden.

www.carillon.org

Buitenland

Als je houdt van hard werken en wat geld bij elkaar gespaard hebt, dan is het een goed idee een cursus te volgen aan een universiteit in het buitenland. Samen met honderden internationale studenten stort je je een aantal weken op je studie. Het is ook dé kans om een keer te studeren aan een gerenommeerde universiteit. Vrijwel alle grootheden onder de wetenschappelijke scholen bieden namelijk een summerschoolprogramma aan: Harvard, Cambridge, Oxford, Yale.

www.summer.harvard.evu

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer