Binnenland

Examen in je uppie

Eigenlijk wilde haar broer Kees op een totaal andere datum trouwen dan 21 mei. Alleen: de dominee kon niet; hij ging voor twee maanden naar Canada.

tekst Jacomijn Hoekman
21 May 2010 16:27Gewijzigd op 14 November 2020 10:39
Mirjam wordt door haar broer in alle vroegte naar school gebracht. Beeld Patrick van Schaik.
Mirjam wordt door haar broer in alle vroegte naar school gebracht. Beeld Patrick van Schaik.

Snel werd de trouwdatum verzet. En zo stond Kees op een avond met zijn vriendin in de huiskamer van zijn familie, klaar om de trouwdatum bekend te maken. Zegt Mirjam opeens: „Kees, je gaat toch niet trouwen als ik examens heb hè?” „O”, zegt Kees, „dat weet ik eigenlijk niet.”De twee racen naar boven, de trap op, waar Mirjams examenrooster ligt. „O nee”, zucht Kees, „je hebt geschiedenis.”

Mirjam, lachend: „Zo wist ik als eerste van de familie dat de trouwdatum 21 mei was, maar het was natuurlijk niet leuk dat het samenviel met mijn examen.”

Mirjam zou van 9.00 uur tot 12.00 uur geschiedenis hebben op het Calvijn College in Goes. Om 12.00 uur begon echter ook de ceremonie in het gemeentehuis in Alblasserdam. Mirjam: „En daarna zouden er foto’s gemaakt worden, waar ik dan niet op zou staan.”

Er moest dus een oplossing komen, en wel zo snel mogelijk. Mirjams vader ondernam actie. Hij belde de school en legde het probleem voor. Kon Mirjam niet op een ander moment die dag examen doen?

De school verwees hem door naar de inspectie. Nadat er een aantal spannende dagen overheen gegaan waren, kwam de uitkomst: Het kon.

Mirjam: „Ik moest vanmorgen om 7.00 uur beginnen met mijn examen geschiedenis. Om 3.45 uur was ik al wakker: mijn haar was gisteren al opgestoken, en daar moest ik mee slapen. Het idee dat het goed moest blijven zitten, zorgde ervoor dat ik minder lekker sliep.

Toen ik aankwam, hebben we eerst foto’s gemaakt. Om 7.05 begonnen we met het examen. Ik zat in een klein studiehokje. Twee docenten moesten mij in de gaten houden: mijn mentor en mijn biologieleraar.”

Eigenlijk vond ze het wel grappig om persoonlijke bewakers te hebben, zegt Mirjam. „Ik heb geen moment last van hen gehad. Van tevoren dacht ik: als ze maar achter me gaan zitten, dan hoef ik ze tenminste niet heel de tijd aan te kijken. Maar het viel alles mee: één zat er voor me, één achter me.”

Het was zelfs beter dan examen doen in de grote gymzaal, vindt ze. „Daar wordt ik snel afgeleid door het klikken van pennen en het heen en weer draaien van leerlingen.”

Om 9.25 was het examen klaar, vijf minuten later mocht ze de deur uit.

Hoe het gegaan is? „Het ging wel lekker. Ik heb alles ingevuld. Om te slagen voor geschiedenis moet ik een 5,1 halen en dat lukt wel denk ik.”

Als bedankje voor hun vroege aanwezigheid krijgen de twee surveillerende docenten een boekenbon en een taart. Dat hebben ze wel verdiend, vindt Mirjam. „Een van hen zei: „Ik zat om zes uur al op de fiets.””

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer